Martijn Gribnau: 'Als je een goede leider wilt zijn, moet je gemiddeld zijn'
Paradoxale uitspraken doen lijkt een van de typerende karaktereigenschappen te zijn die passen bij Martijn Gribnau, CEO van de Volksbank. In een interessant en energiek gesprek dat Jeroen Broekema van de Leaders in Finance podcast met hem had, werd daarnaast een verscheidenheid aan financiële en persoonlijke onderwerpen besproken.
Gribnau (57) studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na zijn studie begon hij zijn professionele carrière als management trainee bij Nationale Nederlanden. Hij vervulde verschillende managementfuncties binnen ING Groep, welke hij in juli 2012 verliet voor een sabbatical. Daarna was hij onder meer Chief Transformation Officer bij Genworth Financial, een S&P 500 bedrijf in de VS. Sinds juni 2020 is hij CEO van de Volksbank, waar de merken ASN, SNS, BLG Wonen, en Regiobank onder vallen.
De keuze om bedrijfskunde te gaan studeren was voor Gribnau niet moeilijk; hij wilde óf medicijnen studeren, óf bedrijfskunde. Het werd het laatste vanwege een fysieke tekortkoming. “Als je een slecht oog hebt is het niet zo slim om chirurg te worden”, vertelt hij. Toch wilde hij niets liever dan “dingen beter maken”, en zo werd het bedrijfskunde. “Om bedrijven beter te maken”, aldus Gribnau.
Bijdrage
Dat beter maken komt ook terug in zijn huidige werk bij de Volksbank. Hij noemt het zelf “mijn bijdrage”. Hij licht toe: “Laten zien dat je een duurzaam bedrijfsmodel kan neerzetten zoals de Volksbank, waar je kan laten zien dat je kan bankieren met een menselijke maat op basis van gedeelde waarden. Waar je kijkt naar klantrelatie, focus en maatschappelijke impact.”
Gribnau vindt het een “eer” om een bijdrage te kunnen leveren via de Volksbank aan BV Nederland, maar de kwalificatie CEO is eigenlijk niet aan hem besteed, dat wil zeggen; hij ziet zichzelf dan ook niet als zodanig. “Mijn rol is met name het stimuleren, het katalyseren, en andere mensen en teams in hun kracht te zetten, zodat die zich verder kunnen ontwikkelen. Het woord CEO kun je verder van alles voor verzinnen zoals bijvoorbeeld Chief Everything Officer, Chief Energy Officer.”
Hij gelooft niet in hiërarchie, zegt hij. “Ik geloof daar alleen in tijdens crises als dat nodig is, maar ik geloof niet dat je daardoor mensen ontwikkelt en beter maakt.” Gribnau ziet hiërarchie als een hulpmiddel en geen doel op zich. “Weet ik nou meer dan een medewerker aan de telefoon? Absoluut niet. Hoe hoger je komt, hoe meer je moet faciliteren en anderen in staat stellen om succesvol te zijn. Dat zie ik echt als mijn rol.”
Primaire processen
Een en ander komt ook tot uiting in zijn opvatting over hoe je een bedrijf kan veranderen door eerst “primaire processen” te kennen. “Wat ik probeer te doen als ik binnenkom is me te gedragen als een stagiaire.” Hij vertelt dat hij bijvoorbeeld betaalrekeningen heeft geopend en de processen die daarbij horen heeft geleerd. “Zo leer je hoe een bedrijf echt werkt. Je wilt tenslotte wel weten hoe je eigen processen lopen.”
Gevraagd naar de hernieuwde MKB-focus van de Volksbank ziet Gribnau zeker groeipotentie en hij wil dan ook een alternatief bieden voor de drie grootbanken (ABN AMRO, ING, Rabobank) omdat hij het belang van MKB erkent. “Dat MKB, daar draait een groot gedeelte van Nederland op. We bieden daarom nu met name bedrijfshypotheken aan en 10% krediet. We hebben nu al dezelfde omzet als vorig jaar.”
Volgens Gribnau zoekt de ondernemer de bank zelf wel op. “Als je de juiste propositie hebt voor de juiste markt gaat er een hoop naar je toe komen”, licht hij toe. “Dan vinden ze je vanzelf wel. Maar het begint met de juiste propositie.” Hij vult aan: “Van het MKB gaat 85% naar de bank toe. Dan moeten we wel een oplossing bieden.”
Belangrijk instrument
Technologie ziet hij daarbij als een belangrijk instrument. “Dat hebben we high tech, high touch neergezet; dus volledig geautomatiseerd.” Technologie heeft sowieso zijn interesse, maar hij ziet in het gebruik ervan ook wel een paradox, omdat automatisering enerzijds kan leiden tot vermindering van (routine)werk en anderzijds tot de opkomst van nieuwe industrieën. “Ik denk dat er op gegeven moment een nieuwe balans wordt gevormd en daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.”
“Leiderschap is een equation van EQ x IQ.”
Gribnau lijkt iets met tegenstrijdigheden te hebben als hij zegt: “Ik vind paradoxen leuk. Ik heb er zelf drie – technologiekant, mensenkant, klantkant - waar ik altijd in geloof en ik probeer die aan elkaar te koppelen. Dat leidt af en toe weleens tot kortsluiting, maar door die kortsluiting leer je systemen.” Hij legt uit: “Dan moet je even destabiliseren, dan krijg je een nieuwe balans.” Enthousiast: “Ik weet dat die gaat komen.”
Energie
Enthousiasme en een hoog energieniveau heeft hij in zijn genen, maar hij zegt dat hij nu ook “bewust rustiger” kan zijn. “Ik moet wel de knop bij mezelf omzetten. Wat ik mezelf iedere keer gun is een heel sterk team wat je ook feedback tussen je ogen geeft. Je kan letterlijk in een vergadering tegen mij zeggen: ‘Martijn, kop houden!’ Daar zit ik ook niet meer mee.”
Om zijn energieniveau in balans te houden doet hij veel aan sport. De vraag van Broekema of hij ‘altijd aan staat’ beaamt hij dan ook volmondig. “Ik sta altijd aan, dus ik moet me wel ontspannen door te gaan sporten. Dat kan ik wel, ik denk heus niet de hele dag aan dossiers of dat soort zaken, absoluut niet. In die zin kan ik het ook van me afzetten.”
Binnen de context van ‘leaders (in finance)’ heeft Gribnau overigens een interessante paradox – zie de titel van dit artikel - over het leiderschap in petto. Hij legt het als volgt uit: “Leiderschap is een equation van EQ x IQ.” Vervolgens vraagt hij: “1x10, hoeveel is dat? 10, hè?” En concludeert: “Dus je kan enorm sociaal intelligent zijn, maar je hebt geen hersenen; dan ben je een tien. Je kan het ook omgekeerd doen. Je kan briljant zijn en geen sociale contacten hebben; ook dan ben je een tien. Dus je kan maar beter gemiddeld zijn.”
Ten slotte, het energieke en krachtige antwoord van Gribnau op de loopbaanadviesvraag van Broekema welke tips hij heeft voor mensen die beginnen in de financiële sector. “Ga je sterktes ontdekken, ontdek je kracht! Dat geeft je energie, dat zijn de dingen die leuk zijn. Ga je niet richten op hiërarchie, dat is allemaal onzin. Ontdek je krachten, dat vind je leuk, dát geeft je energie.
Voor de volledige podcast luister hier.