Eyal Sivan: ‘Om relevant te blijven moeten banken meegaan in Open Banking'
In de Leaders in Finance-podcast ging gastheer Jeroen Broekema in gesprek met Eyal Sivan, Head Open Banking bij Axway. Daarnaast heeft hij een eigen podcast, Mr. Open Banking, met het doel mensen te leren wat de potentie en mogelijkheden van open banking zijn, om naar eigen zeggen “onze levens beter te maken”.
Sivan (44) groeide internationaal op en woont momenteel in Toronto in Canada, waar hij het grootste deel van zijn leven heeft doorgebracht. Bij Axway is hij verantwoordelijk voor de positionering van het bedrijf als “de gedroomde leider en dienstverlener van integratie oplossingen binnen de ‘open banking space’”. De podcast ziet hij als eigentijds medium om verschillende onderwerpen over open banking te bespreken en onder de aandacht te brengen.
Het ondernemerschap van Sivan toonde zich al op jonge leeftijd, toen hij nog op high school zat. Hij vertelt op vermakelijke wijze hoe dat prille begin eruitzag. “In 1990 kwam het internet op en mijn vader – die ook een IT-achtergrond had – attendeerde mij op de potentie ervan: ‘Wat kunnen we ermee doen’, vroeg hij. ‘Ik zou websites kunnen gaan bouwen’, antwoordde ik.”
Zijn vader bood hem vervolgens aan een computer van 5000 dollar aan te schaffen, met als enige voorwaarde dat hij zou leren websites te bouwen. “Ik zei: ‘Oké, deal, puur omdat ik een nieuwe computer wilde. Dus we sloten de deal, en zo begon ik met mijn eigen bedrijf, geheel volgens het aloude cliché, vanuit de kelder.” Hij vult snel aan: “En de rest is geschiedenis.”
Hele wereld als werkterrein
Die geschiedenis bracht hem uiteindelijk bij Axway, waar hij sinds een jaar de functie van Head Open Banking vervult. Hij vindt het fantastisch om te werken voor een bedrijf dat de hele wereld ziet als haar werkterrein. “We zijn een eigenaardig bedrijf”, zegt Sivan, en hij somt op: “We zijn eigenlijk overal. We hebben een team van meer dan 2.000 werknemers, we zijn in alle regio’s actief, we werken voor drie van de vier belangrijkste creditcards, 250 banken in de VS en meer dan 400 banken wereldwijd.”
“Toch kent bijna niemand ons”, gaat hij door. Hij denkt dat dat komt doordat het bedrijf vaak met systemen ‘in the back’ werkt. “Systemen zoals ‘file transfer’ waar anderen liever vanaf blijven. Je zou ons dus kunnen beschouwen als de geheime operator op de achtergrond die zorgt dat alles gesmeerd loopt. Maar we doen het absoluut wereldwijd.”
De podcast waar hij sinds een jaar mee bezig is, Mr. Open Banking, begon hij naar aanleiding van de tijd dat hij voor het eerst in aanraking kwam met het concept open banking bij een Canadese bank, CIBC, waar hij werkzaam was. “Het was alsof ik werd geraakt door de bliksem”, vertelt hij. “Ik begreep meteen dat dit concept het bankieren voor altijd zou veranderen, en dat op mondiaal niveau.”
Beter financieel systeem
Bij CBIC kon hij niet echter niet bereiken wat hij graag wilde ten aanzien van open banking. Hij wil mensen helpen om duidelijk te maken wat open banking inhoudt, en de potentie ervan in relatie tot een beter financieel systeem en een betere wereld. “Dus het eerste wat ik deed na CIBC was het starten van de podcast Mr. Open Banking, met de ambitie om mensen te leren over de mogelijkheden van open banking en van daaruit onze levens te verbeteren.”
Gevraagd naar een definitie van open banking heeft hij een pasklaar antwoord: “Ik zou zeggen dat het een open gedeelde standaard is voor het veilig uitwisselen van data.” Deze definitie is wat hem betreft solide omdat het van standaarden uitgaat en niet van regels of markteensgezindheid of iets dergelijks. “Ik denk dat het idee van gemeenschappelijke standaarden de gemene deler is van alle open banking-initiatieven om een veilige uitwisseling van financiële data te verkrijgen.”
Revolutie
Sivan is ervan overtuigd dat open banking voor alle banken essentieel is en dat het een revolutie zal teweegbrengen in het bankieren. Banken hebben niet echt de keuze, zegt hij. “Het is geen keuze omdat mensen de nieuwe digitale ‘experiences’ nu eenmaal willen.” Hij doelt daarmee op integratie tussen verschillende service providers en geeft een helder voorbeeld: “Het tergelijkertijd kunnen zien van Google Maps binnen mijn taxi-app terwijl die app contact heeft met PayPal, die vervolgens de rekening betaalt.”
Zo gaat het ook met ‘bank experiences’, denkt Sivan. “Maar het moet wel veilig gebeuren, en dan komt open banking om de hoek kijken. Open banking zorgt ervoor dat je die experiences krijgt en het helpt consumenten bij hun reis in het digitale leven. Maar om dat goed te doen hebben we een ‘open shared standard’ nodig voor het veilig delen van die data.”
“De financiële wereld wordt opgeschud. Dus als je op zoek bent naar die traditionele stabiele baan bij een groot en veilig bedrijf waar je salaris jaarlijks wordt opgeschaald, dan zou ik voorzichtig zijn."
Broekema houdt hem over open banking een treffende teaser voor als hij zegt dat banken zich veel drukker moeten maken om open banking en open finance dan ze nu doen. Sivan beaamt dat ten volle. “Dat is zeker het geval. Een voormalig collega bij Axway noemt het idee over open banking geen reis, maar een race.” Volgens Sivan denken banken nog te veel dat het niet in zo’n vaart zal lopen. “Ze denken dat het maar een mening is, dat zal wel, ‘yeah, yeah’.”
“Hetzelfde gebeurde met de reisbranche”, gaat Sivan door. “En met fotografie, met muziek, met taxi’s. En je kunt er niets aan veranderen want het is het gevolg van de tijd.” Volgens hem moeten banken meegaan met open banking, want anders zullen ze het loodje leggen – of zoals hij het zelf heel plastisch stelt: “They will be swept away.”
Strategie
Beoordelen hoe “je bank eruitziet in de context van een groter digitaal ecosysteem” is volgens hem een eerste aanzet tot een strategie om op de juiste manier mee te (gaan) doen. Hij benadrukt het belang van het digitaal aanwezig zijn wanneer de consument dat nodig heeft. “Dat zal uiteindelijk leiden tot een ander soort product dat je aanbiedt en hoe je dat aanbiedt”, aldus Sivan.
Zijn tip voor mensen die aan het begin staan van een carrière in de financiële wereld is geheel in lijn met de boodschap van het verhaal. “Keep an open mind”, zegt hij. “De financiële wereld wordt opgeschud. Dus als je op zoek bent naar die traditionele stabiele baan bij een groot en veilig bedrijf waar je salaris jaarlijks wordt opgeschaald, dan zou ik voorzichtig zijn. De financiële wereld verandert.”
“Maar”, gaat hij door, “als je deel wilt uitmaken van een bedrijfstak die een grootschalige verandering doormaakt, en je wilt deel uitmaken van die verandering, stap dan in die wereld van financiën met die ‘attitude’, en dán denk ik dat er iets moois uit voortkomt.”
Luister hier de volledige aflevering.