ABN AMRO test contactloos betalen met wearables

23 juni 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ABN AMRO is begonnen met een proef waarin klanten contactloos kunnen betalen met een ‘wearable’ in plaats van met een pinpas.

Momenteel test een selecte groep gebruikers namens ABN AMRO een speciale ring waarmee ze contactloos kunnen afrekenen bij wereldwijd bijna vier miljoen betaalautomaten. Hiermee is de bank naar eigen zeggen de eerste ter wereld die het mogelijk maakt om met een wearable te betalen. Momenteel wordt in samenwerking met de testgroep gekeken hoeveel animo er is voor deze nieuwe manier van afrekenen en aan het einde van dit jaar hoopt ANB AMRO de betaaltechniek aan al haar klanten te kunnen aanbieden.

Contactloos betalen heeft de afgelopen jaren in Nederland een flinke vlucht genomen. In maart vond in ons land alweer de miljardste contactloze transactie plaats en eerder bleek al dat deze nieuwe manier van betalen nergens in Europa zo hard groeit als in Nederland. Inmiddels is een op de drie pinbetalingen in Nederland contactloos. Met deze proef zet ABN AMRO weer een volgende stap door het contactloos betalen te koppelen aan de steeds groter wordende markt voor wearables.  

Pinnen met ring mogelijk bij ABN AMRO

Wearables in opkomst

Uit onderzoek van IDC (International Data Corporation) blijkt dat de wereldwijde wearables-markt het afgelopen jaar met zo’n 25% is gegroeid. Marktleider is het op fitness en gezondheid gerichte Fitbit. Daarnaast is echter vastgesteld dat er steeds meer ‘hybride’ wearables op de markt komen die dit soort fitness-applicaties combineren met smartphone-functionaliteit. Het nieuwe concept van ABN AMRO lijkt goed aan te sluiten op deze trend waarin wearables steeds nieuwe functies vervullen.

De ABN AMRO-wearable heeft de vorm gekregen van een ring. Deze werd ontwikkeld door het Britse bedrijf Kerv en bevat eenzelfde NFC-chip (Near Field Communication) als die voor bankpassen wordt gebruikt. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om via een horloge af te rekenen. Wat de pilot vooral laat zien, is dat er nog veel verschillende mogelijkheden zijn om het afrekenproces nog gemakkelijker en sneller te laten verlopen.

Voor de pilot werkt ABN AMRO onder andere samen met Mastercard en DigiSEq. De expertise van deze bedrijven moet ervoor zorgen dat het product voldoet aan de hoge eisen op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid. Onlangs bleek dat Nederland binnen Europa tot de koplopers behoort wat betreft de snelheid, het gemak, de betrouwbaarheid en de veiligheid in het betalingsverkeer.

Gedurende de pilot is ABN AMRO ook nog op zoek naar aanvullende partners om mee samen te werken. Het is op dit moment nog onduidelijk of andere banken het betalen met een ring (of andere wearables) ook zullen gaan ondersteunen.