Topicus mede-ontwikkelaar Taxatie Data Netwerk voor meer transparantie in taxatieproces

05 juli 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Taxaties vormen een wezenlijk en onvermijdelijk onderdeel bij de aankoop van een huis en de aanvraag van een hypotheek. Consumenten ervaren het taxatieproces echter als langdurig en ondoorzichtig. IT-dienstverlener Topicus en het Taxatie Validatie Instituut (TVI) hebben daarom het Taxatie Data Netwerk (TDN) ontwikkeld, een digitale standaard voor het uitwisselen van gegevens.

De taxatiemarkt is een markt waar weinig beweging in zit. Verschillende validatie instituten hebben de markt in een plooi gelegd door allemaal te werken via eigen software-oplossingen. Systemen die slecht of niet met andere kunnen communiceren. Taxateurs zijn daarom veroordeeld tot gebruik van de software van het betreffende validatie instituut voor het opvoeren van taxatiegegevens en het inzien van de resultaten ten behoeve van validatie van een taxatierapport. Taxateurs kampen hierdoor met beperkte keuzevrijheid en kunnen evenmin hun eigen administratie beheren. Topicus en TVI willen dit veranderen door de ontwikkeling van een transparant ecosysteem voor alle partijen in de taxatie-sector.

Meer keuzevrijheid

Transparantie, flexibiliteit en onafhankelijkheid zijn de voornaamste uitgangspunten van het nieuwe platform. Het platform draagt de naam Taxatie Data Netwerk (TDN) en moet zorgen voor veel meer keuzevrijheid voor verschillende partijen. Taxateurs kunnen voortaan zelf kiezen met welke software zij werken en de taxatie-data wordt via TDN ingelezen bij het zelfgekozen validatie instituut.

Taxatiemarkt kan innovatie tegemoet zien

In de eerste plaats varen consumenten wel bij deze nieuwe ontwikkeling. Waar het taxatieproces soms zorgt voor hoofdbrekens en stress krijgen zij meer inzicht in het proces en de bijbehorende kosten. Consumenten kunnen hun taxateur kiezen op basis van specialisatie, de doorlooptijd van het taxatieproces en de kosten. TDN houdt inzichtelijk wie een rol spelen in het taxatieproces en wie beschikt over de taxatiedata.

Waar intermediairs via het platform samen met de klant de meest geschikte taxateur kunnen benaderen, kunnen taxateurs zich op hun beurt ook profileren op het platform en zijn specialismen kenbaar maken. Contact met de consument is ook mogelijk zonder tussenpartij. Taxateurs die een taxatie moeten uitwerken kunnen voortaan zelf kiezen welke software ze gebruiken, in plaats van ergens toe gedwongen zijn.

Geldverstrekkers ten slotte kunnen via TDN het taxatierapport direct digitaal ontvangen en inlezen in de software. Niet alleen zorgt dit voor het terugbrengen van fouten en fraude, het bespoedigt het proces en dat is uiteindelijk waar iedereen - de consument voorop - zit te wachten.

Pilot

De eerste pilot is inmiddels succesvol afgerond. De volgende pilot - een samenwerking tussen TVI, NVM/Flux en Topicus - staat gepland voor september 2018. Uiteindelijk is het streven om in 2019 een volledig werkend en functioneel platform in de lucht te hebben.