Citi roeit tegen stroom in en overweegt koop kantoor in… Londen

19 februari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Amerikaanse Citigroup doet wat momenteel vermoedelijk bij weinig andere banken in de plannen voorkomt. De bank overweegt volgens de Financial Times namelijk de aankoop van een wolkenkrabber in zakenwijk Canary Wharf in Londen. Het Europese hoofdkwartier van Citi zetelt al sinds 2001 in de toren, maar dan op huurbasis. Eigenaar AGC Equity Partners heeft de toren te koop staan. De vraagprijs? Zo’n €1,4 miljard.

Afgelopen weekend startte een nieuwe episode in de brexit-soap. De tijd tot het vertrek van de UK uit de Europese Unie werd opeens vermeld in uren. Op zaterdagochtend om 8.00 lokale tijd was er nog duizend uur te gaan. Het zorgt voor veel onrust, onder meer bij banken en andere financiële bedrijven die zetelen in wat in elk geval voorlopig nog de financiële hoofdstad van de wereld is. Menig bank maakt melding van het overhevelen van assets en operationele activiteiten uit The City naar andere delen van Europa, waarbij met name Dublin, Parijs en Frankfurt gewilde locaties blijken.

Citi roeit tegen stroom in en overweegt koop kantoor in… Londen

De grote Amerikaanse bank Citigroup houdt uiteraard ook kantoor in Londen. En in tegenstelling tot assets afvoeren is de bank mogelijk van plan assets te verwerven en wel de wolkenkrabber die het momenteel al huurt. De toren in kwestie staat in de wijk Canary Wharf, strikt gezien geen onderdeel van The City maar natuurlijk wel van de Londense financiële sector in brede zin. De toren huisvest al een groot deel van de 6.000 medewerkers die de bank in Londen heeft. Als de toren in eigen beheer komt wil de bank proberen alle medewerkers onder hetzelfde dak te krijgen.

Gangbaar beleid Citi

Zakenkrant Financial Times (FT) bracht het nieuws over Citi naar buiten. Men denkt dat de deal ergens in de komende maand afgerond zal worden, al biedt Citi naar verwachting minder dan de vraagprijs van €1,4 miljard. Waarom neemt Citi deze stap en is het inderdaad een rare beslissing? In het licht van veel banken die het tegengestelde doen wellicht wel. Aan de andere kant, volgens FT past het in het beleid van Citi om onroerend goed te kopen in locaties waar ze aanwezig zijn en ook van plan zijn om te blijven. Volgens een bron van de krant werkt zo’n 60% van het Europese personeel van Citi momenteel al buiten de UK en zijn er slechts 60 mensen die moeten verhuizen als het gevolg van voorbereidingen op de brexit.