De Nederlandsche Bank verleent PSD2 vergunning aan MoneyMonk

01 augustus 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

De Nederlandsche Bank heeft de PSD2 vergunning verleend aan MoneyMonk, een ontwikkelaar van boekhoudsoftware. Moneymonk CEO Jasper Horstink: “De vergunning stelt ons in staat om onze klanten nog beter te kunnen helpen. Zo hebben ze een actueler beeld van hun financiële situatie en kunnen ze nog meer tijd besparen op hun administratie.”

PSD2 is de opvolger van de in 2009 in Nederland ingevoerde Payment Service Directive 1. PSD1 creëerde een uniforme betaalmarkt in de EU en maakte betaalverkeer over de grenzen eenvoudiger en veiliger. Met PSD2 (revised Payment Services Directive) wil de Europese Commissie onder andere de veiligheid van het betaalverkeer verbeteren en innovatie stimuleren via meer concurrentie. Een van de sleutelaspecten van PSD2 is dat het drempels wegneemt voor nieuwe toetreders op de betaalmarkt.

MoneyMonk

Utrechtse FinTech en Scale-ip MoneyMonk ontwikkelt online bedrijfsadministratie software voor ondernemers. Met hun product ‘MoneyMonk - online boekhouden’ richt het bedrijf zich sinds oprichting in 2013 op de administratie van dienstverlenende ZZP’ers. Volgend op Cobase (ING) en Peaks (Rabobank), is MoneyMonk de eerste Nederlandse organisatie die een vergunning als rekeninginformatiedienstverlener verkrijgt, die niet gelieerd is aan een grootbank. 
MoneyMonk verkrijgt PSD2 vergunning van De Nederlandsche BankDe Nederlandsche Bank (DNB) verleende afgelopen maand de PSD2 vergunning aan MoneyMonk, die bij de aanvraag ervan werd ondersteund door een team van Enigma Consulting. Het adviesbureau uit Zeist is gespecialiseerd in gebieden als: payments, risk & compliance, digitalisering en klantinteractie. Tot de klanten van Enigma Consulting behoren financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, en grote corporates. 

MoneyMonk CEO Jasper Horstink zegt in een reactie op het nieuws: “Wij zijn enorm blij dat wij als eerste boekhoudprogramma in Nederland de vergunning toegekend hebben gekregen door DNB. De vergunning stelt ons in staat om onze klanten nog beter te kunnen helpen. Zo hebben ze een actueler beeld van hun financiële situatie en kunnen ze nog meer tijd besparen op hun administratie.”

Horstink prijst de samenwerking met de paymentsspecialist en in het bijzonder Enigma Consulting adviseur Geert Blom, die het traject overzag: “De adviseurs van Enigma Consulting met lead consultant Geert Blom hebben ons tijdens het gehele traject begeleid, zowel op juridisch, organisatorisch als op procedureel gebied. Juist het samenwerken met een adviesbureau met uitgebreide ervaring in al deze aspecten van de aanvraag is ons erg goed bevallen.”

“De betaalrevolutie komt in de tweede helft van dit jaar volledig tot wasdom met PSD2 in september en de verdere ontwikkeling van Instant Payments de komende maanden. Op dit moment begeleiden we een vijftiental organisaties bij hun vergunningaanvraag. Ik feliciteer de heren van Moneymonk dat zij met hun enthousiasme en daadkracht als eerste boekhoudsoftware de vergunning hebben gekregen”, besluit Paul Jans, managing director van Enigma Consulting,

Lees ook:
PSD2-proof maken van spaarrekeningen is kwestie van tijd
Rabobank biedt PSD2 API-koppeling voor delen rekeninginformatie