ABN AMRO verkoopt laatste restje aandelen equensWorldline

06 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

ABN AMRO verkoopt de resterende 7% van het belang dat de bank nog bezat in equensWorldline aan Worldline. De Franse dochtermaatschappij van Atos maakt gebruik van haar calloptie om zowel de aandelen van ABN AMRO als van andere kleine aandeelhouders in handen te krijgen. Hiermee wordt de in 2016 ingezette fusie tussen Equens en Worldline volledig afgerond.

In 2016 werd Equens ingelijfd door branchegenoot Worldline. Hierbij werd het aandelenbelang van ABN AMRO in de betalingsverwerker teruggebracht van 18,4% naar 7%. Eerder bezaten alle drie de Nederlandse grootbanken een aandeel in Equens, dat ontstond uit een eerdere fusie tussen het Nederlandse Interpay en het Duitse Transaktioninstitut für Zahlungsdiensleistungen.

Vandaag de dag geldt equensWorldline als een van Europa’s grootste verwerkers van girale en cards-gerelateerde betalingen. Kort geleden werd het bedrijf in één klap de grootste verwerker van Instant Payments binnen de eurozone. Instant Payments zorgen ervoor dat iemand bij een overboeking niet meer op haar of zijn geld hoeft te wachten: de betaling wordt binnen vijf seconden voltooid. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf ook een nieuwe standaard voor veilige mobiele P2P-betalingen, waarmee wordt ingespeeld op het sterk toenemende gebruik van de smartphone voor allerlei financiële diensten.

Moederbedrijf Worldline – zelf een van de merken van de Franse IT-gigant Atos – is actief is meer dan dertig landen. Het bedrijf biedt wereldwijd werk aan zo’n 11.000 mensen en realiseerde in 2018 een (pro forma) omzet van €2,2 miljard.

ABN AMRO geeft in een verklaring aan dat het dankzij de overdracht van zijn resterende aandelenbelang een “bescheiden boekwinst” zal realiseren. Terwijl de verkoop officieel nog onder voorbehoud is van goedkeuring van de Nederlandse toezichthouder, betreft dit slechts een formaliteit. Het is ABN AMRO’s verwachting dat de transactie in het vierde kwartaal van dit jaar zal zijn afgerond.