Meerderheid professionele beleggers nog niet overtuigd van verantwoord beleggen
Onder professionele beleggers is nog lang niet iedereen overtuigd van het rendement van verantwoord beleggen. De meerderheid (52%) denkt dat verantwoord beleggen een negatief effect heeft op het te behalen rendement. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van de vermogensbeheertak van Nationale-Nederlanden, NN Investment Partners. Nederlandse professionele beleggers behoren tot de meest pessimistische, samen met Duitse en Italiaanse.
Er heerst ogenschijnlijk veel optimisme over verantwoord beleggen, ofwel beleggen met oog voor het klimaat en voor sociale vooruitgang. Meerdere onderzoeken wijzen in deze richting, met name bij institutionele en bij particuliere beleggers. Maar hoewel duurzaam beleggen terrein wint, is nog lang niet iedereen overtuigd dat verantwoord beleggen en een goed rendement een goed huwelijk vormen. Uit onderzoek van NN Investment Partners (NN IP) blijkt dat de meerderheid (52%) van de professionele beleggers denkt dat verantwoord beleggen ten koste gaat van het rendement.
Duitsers meest negatief
Gevraagd naar de verwachtingen van het rendement van verantwoorde beleggingen tonen de uitkomsten opvallende geografische verschillen. Zo zijn Duitse (80%), Italiaanse (75%) en Nederlandse (71%) beleggers het meest pessimistisch. Belgische (27%) en Franse (26%) beleggers zijn het minst negatief over het verwachte rendement op duurzame beleggingen. Ondanks bovenstaande cijfers zijn beleggers wel bereid om wat rendement op te geven als dat verantwoordelijke beleggingen mogelijk maakt. Gemiddeld willen ze 2,4% rendement inleveren.
“Het is goed om te zien dat investeerders bereid zijn om een deel van hun rendement in te ruilen voor een betere wereld, onderzoek wijst bovendien aan dat ESG-integratie* niet automatisch tot lagere opbrengsten leidt”, stelt Jeroen Bos, Head of Specialized Equities & Responsible Investing bij NN IP. “Sterker, verzamelde onderzoeken van zo’n 2.200 academische studies van 1970 tot 2014 wijst zelfs op een positief verband tussen ESG-scores en financiële prestaties in de meerderheid van de gevallen (63%)”
“Claims die stellen dat rendement en ESG elkaar bijten zijn daarom onjuist.”
“Claims die stellen dat rendement en ESG elkaar bijten zijn daarom onjuist. Om dit verder te onderzoeken zijn we zelf een academische samenwerking gestart met Yale University, gericht op de integratie van ESG-criteria in het besluitvormingsproces en hoe dit bijdraagt aan het resultaat”, vervolgt Bos. “Daarbij, eerder onderzoek in samenwerking met de Universiteit Maastricht toont ook aan dat ESG-integratie een positief effect heeft op de risico-rendement verhouding van investeringsportefeuilles. Onze Global Sustainable & European Sustainable Equity strategie bevestigt dat in de praktijk. Kort gezegd, verantwoord beleggen kan zeker hand in hand gaan met uitstekende rendementen.”
Met bovenstaande uitleg is het opmerkelijk dat een meerderheid van de professionele beleggers toch bedenkingen heeft bij de mogelijkheden voor het maken van rendement bij verantwoorde beleggingen. Men zou ergens verwachten dat professionals die dagelijks op de beursvloer staan dat zelf ook wel zouden zien en dat ze geen wetenschappelijke studies nodig hebben om hen op andere gedachten te brengen. Met regulering en wetgeving die steeds vaker in het nadeel uitpakt van niet-verantwoordelijke bedrijven lijkt dat echter een kwestie van tijd te zijn.
*ESG staat voor Environmental, Social en Governance.