Rabobank voorziet Brabantse plasticrecycler van groeikapitaal

12 maart 2020 Banken.nl 4 min. leestijd

Het Brabantse bedrijf Ioniqa maakt grootschalig en hoogwaardig hergebruik van PET-plastic mogelijk. In een wereld die streeft naar circulariteit en minder afhankelijkheid van olie is dat een zeer waardevolle propositie. Ioniqa won in 2015 de Rabo Duurzame Innovatieprijs en bleef sindsdien nauw verbonden met de bank. Die relatie wordt nog een stukje inniger vanwege een nieuwe investering van Rabobank, waarmee Ioniqa tot een mondiale speler hoopt uit te groeien.

Plastic kampt met een zeer slecht imago, een fenomeen dat zich met name het laatste decennium ontwikkeld heeft. Verantwoordelijk hiervoor zijn ontluisterende beelden van rivieren vol plastic afval, dat uiteindelijk allemaal naar de zeeën stroomt en zich daar verzamelt tot een plastic soep. Naast het morele aspect van vervuiling van de natuur leidt het ook tot sterfte onder dieren, die het soms aanzien voor eten. Er ontplooien zich wereldwijd initiatieven die daar wat aan willen doen en cleantech-bedrijf Ioniqa kan daarin beslist een rol spelen. 

Afval heeft waarde

Bijna niemand gooit iets weg als men denkt dat het nog waarde heeft. En daar raakt het aan de kern van circulair denken, want binnen een circulair model bestaat afval niet meer. Door plastic hoogwaardig te recyclen voegt Ioniqa waarde toe aan plastic afval en dat brengt diverse voordelen met zich mee. Aan de ene kant minder afgedankte rommel op straat of in de natuur en aan de andere kant is er minder vraag naar fossiele grondstoffen. Dat zorgt ook weer voor minder afhankelijkheid van olieproducerende landen, wat vaak een politiek gevoelig thema is.

Ioniqa is al enige tijd bezig met de ontwikkeling van het concept van hoogwaarde recycling van PET-plastic, waarbij PET staat voor polyethyleentereftalaat. In 2015 won de onderneming de Herman Wijffels Innovatieprijs, later omgedoopt tot Rabo Duurzame Innovatieprijs. In 2019 opende Ioniqa zijn eerste fabriek, waarbij het samenwerkt met onder meer Coca Cola en Unilever, twee bedrijven die allebei veel plastic nodig hebben voor hun producten.  

“Met onze oplossing lopen we voorop in de wereld die af wil van olie als grondstof”, aldus Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa. "Met ons circulaire proces is er niet langer olie nodig om plastic te maken en kunnen we oneindig plastic hergebruiken. Ioniqa wil de afvalbergen op de planeet opruimen door deze als grondstoffen in te zetten voor voedselveilige verpakkingen. Deze financiering helpt ons verder vooruit: we zijn erg enthousiast over het leiderschap van Rabobank bij het ondersteunen van onze innovatie. Rabobank was er vanaf het eerste moment bij betrokken.” 

Duurzame uitkomst op meerdere fronten

Soms lijkt het alsof plastic alleen maar slechte kanten heeft. Dat is ook niet helemaal het geval, zo rekende Susan Hansen van Food & Agribusiness Supply Chains bij Rabobank vorig jaar voor. Immers, wat als de plastic verpakking volledig wordt omgeruild voor glazen flessen of potten? Glas heeft een veel duurzamer imago, maar het recyclen kost veel energie, om nog maar te zwijgen van extra druk op het milieu vanwege een letterlijke zwaardere vervoerslast en dus meer CO2-uitstoot. Ga maar eens na wat duizend glazen flessen gele vla wegen in vergelijking met dezelfde hoeveelheid gele vla verpakt in drankkartons (de ‘D’ uit PMD).  

Aldus is plasticrecycling een ontwikkeling die een duurzame uitkomst biedt op meerdere fronten en dat is waarom Rabobank met graagte in Ioniqa investeert. “Ioniqa is een bedrijf dat uitstekend past bij onze ambitie om een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. De innovatieve oplossing van Ioniqa is een schoolvoorbeeld van circulaire economie. De gepatenteerde technologie levert een forse reductie van de ecologische voetafdruk op. Ioniqa bleef doorontwikkelen en is uitgegroeid tot een zeer hoogwaardige speler. Wij zien de verdere groei met vertrouwen tegemoet”, zegt Gerard Zwartkruis, Directeur Bedrijven van Rabobank Regio Eindhoven.