ABN AMRO geeft laptops aan kansarme kinderen voor thuisonderwijs
ABN AMRO geeft 2.000 laptops weg aan kansarme kinderen, zodat ze in tijden van corona en thuisonderwijs fatsoenlijk lessen kunnen volgen. Het idee kwam van medewerkers zelf, die vonden dat er iets nuttigs moest gebeuren met laptops die werden afgeschreven. ABN AMRO werkt voor dit project nauw samen met het Jeugdeducatiefonds en computergigant IBM.
Van de ene op de andere week zijn zaten alle Nederlandse kinderen ineens thuis. Alle scholen zijn voorlopig gesloten, in elk geval tot en met 6 april. Het is beslist denkbaar dat het kabinet deze termijn nog verder gaat verlengen, om uitbreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Moderne technologie biedt veel mogelijkheden om lessen toch door te laten gaan, maar een laptop en internet zijn dan wel twee basisvoorwaarden. In kansarme gezinnen beschikken kinderen echter niet altijd over een laptop. ABN AMRO Foundation doneert er daarom 2.000 stuks, die via het Jeugdeducatiefonds hun weg zullen vinden.
Het gaat om laptops die bij ABN AMRO aan het einde van hun diensttijd zitten. De laptops zijn gemiddeld twee à drie jaar oud. De ontwikkelingen in computerland gaan altijd snel, maar ook weer niet zo snel dat laptops van die leeftijd compleet nutteloos zijn. Integendeel. “Op veel van deze scholen zijn al amper computers om onderwijs te geven, laat staan dat kinderen er een thuis hebben”, zegt directeur Ernst Boekhorst van de ABN Amro Foundation in dagblad De Telegraaf. “Nu deze kinderen niet naar school kunnen in deze coronatijd hopen we een deel van de behoefte in te kunnen vullen om thuisonderwijs voor deze groep makkelijker te maken.”
Boekhorst geeft aan dat het idee voor de donatie van medewerkers van de bank zelf kwam. Standaard werkt momenteel de helft van de medewerkers thuis, in een poging om besmetting te voorkomen dan wel uit te stellen. Ze weten daarom dat het soms lastig te organiseren kan zijn, hoewel ABN AMRO natuurlijk de middelen heeft om iedereen van de benodigde apparatuur te voorzien.
ABN AMRO Foundation werkt bij dit initiatief samen met computergigant IBM, dat de laptops levert. Grote kans dus dat het allemaal Lenovo’s zijn. IBM schoont de laptops op en zet er de benodigde software op. 2.000 is een mooi aantal, maar volgens Boekhorst lang niet genoeg om alle tekorten op te lossen. In De Telegraaf zegt hij: “Er zijn 120 scholen aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds. Met onze laptops vullen we een deel, maar niet de gehele behoefte in. Bedrijven die willen meedoen moeten zich zeker bij het fonds of de ABN Amro Foundation melden.”