Axway over API's en open banking

11 mei 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Terwijl techgiganten steeds meer financiële diensten aanbieden, vragen banken zichzelf af hoe ze kunnen concurreren met bedrijven zoals Google, Amazon, Microsoft, Facebook en Apple.

Volgens Axway, een softwarebedrijf dat bedrijven en overheden helpt om digitaal te transformeren, kan dit door middel van Application Programming Interfaces (API’s). Axway stelt dat API’s een belangrijke methode zijn om de waarde van bedrijfssystemen te ontsluiten en systemen realtime met elkaar te laten communiceren.

“Met ons Axway Amplify API Platform helpen wij onze klanten om bestaande IT-infrastructuren te revitaliseren om zo een briljante digitale klantervaring mogelijk te maken”, schrijft Axway. Het platform van Axway is een Software-as-a-Service oplossing, die bedrijven in staat stelt om de volledige levenscyclus van API’s te beheren; van creatie naar gebruik tot afsluiting.

5 ways luxhub is innovating with banking API's

“Het platform is ook uitermate geschikt om banken en andere financiële instellingen door deze ongekende tijden van digitale disruptie te loodsen. Open banking in het algemeen en PSD2 in het bijzonder brengen grote veranderingen teweeg in het financiële landschap in Nederland en daarbuiten”, vervolgt Axway.

Concurreren met techgiganten

LuxHub is zo’n instelling die gebruik heeft gemaakt van de diensten van Axway. Het Luxemburgse bedrijf ziet in techgiganten de grootste bedreiging voor financiële dienstverleners. LuxHub en Axway hebben een platform gebouwd waarop banken en fintechs al hun open API’s kunnen aanbieden, waardoor banken en fintechs samen de concurrentie aangaan met de techgiganten.

Axway en LuxHub hanteren daarbij vijf stappen hoe zij banking API’s gebruiken om te innoveren. Zo moet er ten eerste een ‘marktplaats’ gecreëerd worden voor banking API’s (een platform waarop alle partijen terecht kunnen). Vervolgens moet er een Compliance-as-a-Service (stap 2) en een modulair platform (stap 3) aangeboden worden, waarna nieuwe bedrijfsmodellen gegenereerd kunnen worden (stap 4). Tot slot moet men zorgen dat de platforms zich houden aan de steeds veranderende wetgeving (zoals de Europese richtlijn PSD2).

Meer informatie over de LuxHub case is hier te vinden.