Olie- en gasbedrijven moeten van Van Lanschot Kempen sneller verduurzamen

05 april 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Een groep van acht Nederlandse vermogensbeheerders – waaronder Van Lanschot Kempen – heeft middels een gezamenlijke verklaring olie- en gasbedrijven opgeroepen om versneld actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. De private bank heeft zich gecommitteerd aan de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot +1,5 graad en dringt er bij bedrijven en investeerders wereldwijd dus op aan om hetzelfde te doen.

“Duurzaamheid is verweven in de strategie van Van Lanschot Kempen”, legt Chief Sustainability Officer Lars Dijkstra uit. “Als langetermijninvesteerder is het ons doel om zowel financiële als duurzame waarde te creëren voor al onze stakeholders. Vandaar dat wij ons gecommitteerd hebben aan de doelstelling om klimaat verandering te beperken tot maximaal +1,5 graad.”

“In de energietransitie is een belangrijke rol weggelegd voor olie- en gasbedrijven. Zij dienen zich proactief te richten op maatregelen om klimaatschade te beperken. Tot op heden verduurzamen veel olie- en gasbedrijven nog niet snel genoeg of zijn hun plannen onvoldoende ambitieus. We zien het als onze plicht om de sector, door middel van actief engagement, te wijzen op de risico’s en kansen die dit met zich mee brengt. Door onze krachten te bundelen met gelijkgestemde vermogensbeheerders willen we onze oproep – om sneller actie te ondernemen – extra krijgt bijzetten.”

Olie- en gasbedrijven moeten van Van Lanschot Kempen sneller verduurzamen

€1,48 biljoen

De groep van acht vermogensbeheerders bestaat naast Van Lanschot Kempen uit Achmea Investment Management, Actiam, Aegon, Blue Sky Group, MN Services, NN Investment Partners en PGGM Investments. Alles bij elkaar hebben de bedrijven een gecombineerd vermogen van €1,48 biljoen onder beheer.

In de verklaring zetten de vermogensbeheerders drie kerndoelstellingen en acht overeenkomstige acties uiteen die olie- en gasbedrijven vóór 2024 moeten bereiken. Zo verwacht men van de bedrijven dat zij concrete doelstellingen formuleren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad, om vervolgens decarbonisatiestrategieën te ontwikkelen die de doelstellingen ondersteunen.

Tot slot worden de olie- en gasbedrijven opgeroepen om de bijbehorende financieringsplannen openbaar te maken die nodig zijn om de transitie te bekostigen. Daarnaast worden mede-investeerders opgeroepen om hun stemrecht te gebruiken om het tempo van de energietransitie te versnellen.