Klimaatproblemen kunnen Europese banken tot €70 miljard kosten

11 juli 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

Overstromingen, langdurige droogtes of een flinke verhoging van CO2-prijzen kunnen voor Europese banken voor een behoorlijke financiële domper zorgen: een ter waarde van  €70 miljard. Dat blijkt uit de klimaatstresstest van de Europese Centrale Bank (ECB).

Alleen al natuurrampen kunnen voor een klap van €17 miljard aan krediet- en marktverliezen in de financiële sector zorgen. De Europese toezichthouder benadrukt dat dit bedrag aan de lage kant ingeschat is, omdat een eventuele economische crisis als gevolg van klimaatproblemen nog niet eens is meegewogen in de stresstest.

De ECB constateert daarnaast dat 60% van de Europese banken nog geen stresstestkader voor klimaatrisico’s hanteert. Daarnaast hebben de meeste kredietverstrekkers klimaatrisico’s nog niet  opgenomen in hun risicomodellen. Slechts één op de vijf banken beschouwt klimaatrisico als een variabele bij het verstrekken van een lening.

Klimaatproblemen kunnen Europese banken tot €70 miljard kosten

Andrea Enria, voorzitter van de Raad van Toezicht van de ECB, waarschuwt banken in het eurogebied dan ook om hun inspanningen rondom het meten en beheren van klimaatrisico’s “dringend op te voeren”. In totaal hebben 104 banken deelgenomen aan de stresstest, die wordt beschouwd als een leerproces voor zowel banken als toezichthouders.

Om die reden heeft de uitkomst van de test (vooralsnog) geen gevolgen voor de eisen van de ECB ten aanzien van de kapitaalbuffers van de banken. De Europese toezichthouder verplicht hen nog niet om de stroppenpot aan te vullen om eventuele financiële schokken als gevolg van klimaatverandering op te vangen. Iets wat in de toekomst wel degelijk het geval kan zijn.