‘Meer risk-based werken maakt de rol van de AML-analist én detacheerder leuker’

19 december 2022 Banken.nl

De wereld van (anti-)witwassen verandert. DNB heeft de financiële sector zijn fiat gegeven voor een meer risicogebaseerd en geautomatiseerd AML-proces. Een beleidswijziging met niet alleen grote gevolgen voor de banken, maar ook voor de duizenden werknemers die in de frontlinie staan in de strijd tegen witwassen. Naar aanleiding van het Leaders in Finance AML Event in Duin en Kruidberg spraken we erover met Christian de Vos van Kayak.

AML-professionals. De afgelopen jaren waren er nooit genoeg te vinden. Na enkele duizelingwekkend hoge boetes zetten de banken alles op alles om witwassers buiten de deur te houden, en dat vergde nogal wat poortwachters. Maar zo snel als ze kwamen, verdwijnen er de komende jaren wellicht ook weer velen.

Logischerwijs was ook Kayak aanwezig op het Nederlandse anti-witwasevenement. Als detacheerder is Kayak immers verantwoordelijk voor de constante stroom van AML-personeel. Hoe kijkt Managing Director Christian de Vos naar het rapport 'Van herstel naar balans', waarin DNB de ingrijpende beleidswijziging uit de doeken doet? En wat is de toekomst van Kayak in dit veranderende speelveld?

Christian de Vos, managing director, Kayak

De Vos laat weten nog steeds met een positief gevoel terug te blikken op het event, het DNB-rapport en de bespreking daarvan. Niet alleen omdat het goed was om alle belangrijke spelers uit de sector op één plek samen te brengen, maar ook omdat het simpelweg ontzettend leerzaam was.

“Er heerste – onder leiding van host Jort Kelder – een kritische, maar tegelijkertijd zeer vertrouwde sfeer om de belangrijkste pijnpunten in de AML-sector te bespreken. Wij leren hier hoe wij als detacheerder zo goed mogelijk op die punten kunnen inspelen. Dit soort events zijn voor ons dan ook ontzettend belangrijk om ons werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Daarom zijn wij al twee jaar als partner betrokken bij de events van Leaders in Finance.”

Welkome uitdaging

Verrassend was het rapport van DNB voor De Vos overigens niet. Hij legt uit dat hij de afgelopen vijf jaar een steeds sterker wordende behoefte uit de sector proefde om meer risk-based te werk te gaan.  Sterker nog, hij is zelfs van mening dat de nieuwe visie van de toezichthouder een welkome uitdaging voor Kayak vormt. 

“In de huidige situatie wordt van ons personeel verwacht dat zij handmatig de low-risk KYC-processen uitvoeren. Dat is zeer repetitief en tijdsintensief werk, dat prima uit handen genomen kan worden met behulp van nieuwe technologieën.”

Mensen blijven volgens De Vos echter onmisbaar in het algehele proces, met name bij de high risk-gevallen. Dat betekent volgens hem bovenal dat de rol van de AML-analist, en dus ook van de detacheerder, interessanter wordt.

“Je merkt nu dat het verloop in de witwasketen vrij hoog is. Veel analisten vinden het werk na een tijdje gewoonweg minder leuk. Nu we de focus leggen op de ingewikkeldere high-risk processen, veranderen de benodigde competenties ook.  Het werk eist meer kennis en biedt meer diepgang. Dat maakt het voor ons uitdagender én veel leuker om naar geschikt personeel te zoeken, dat ook nog eens langer blijft zitten.”

Terwijl De Vos benadrukt dat kwaliteit altijd voorop staat bij Kayak, kan ook hij niet ontkennen dat kwantiteit wel degelijk een steeds kleinere rol krijgt in de AML-sector. “Deze kwaliteitsslag vormt een uitdaging, maar wel een die we met ontzettend veel plezier aangaan.”

Data biedt kansen

Verfrissende uitdaging of niet, de beleidsverandering van DNB betekent dus wel dat banken de komende jaren wellicht weer afscheid kunnen nemen van een groot deel van hun AML-personeel. Dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op Kayak. De detacheerder heeft echter goed de vinger aan de pols gehouden en speelt sinds 2019 in op deze verandering.

“Het is onvermijdelijk dat de rol van technologieën als machine learning en AI steeds groter gaan worden. Dat is goed voor de sector. En hand in hand daarmee is ook het belang van data toegenomen. Daarom zijn wij in 2019 begonnen met een data-afdeling.”

“Als detacheringssector hebben we de zorgplicht om mensen een andere kans te bieden.”

De afdeling vormt deels een antwoord op de aankomende automatiseringsslag binnen de anti-witwassector. “Middels onze data-afdeling zijn we in staat KYC-analisten om te scholen naar data-analisten. Op die manier kunnen we het probleem van een teruglopend aantal fte’s gelijk opvangen.”

“Als detacheringssector hebben we de zorgplicht om mensen een andere kans te bieden.” Het opzetten van een compleet nieuwe afdeling was volgens de Managing Director relatief gezien een kleine stap. “Voorheen hadden we voor data en AML twee aparte recruitmentteams. Omdat er steeds meer overlap ontstond hebben wij deze zonder problemen samen kunnen voegen. Dat heeft ons weerbaarder gemaakt en we kunnen onze klanten zo beter van dienst zijn.”

Verantwoordelijk

Overigens voelt De Vos ook de morele plicht om eerstelijns compliance-professionals aan nieuw werk te helpen. Hij legt uit dat de concurrentiestrijd om AML-personeel te vinden de afgelopen jaren piekhoogten heeft bereikt. “Partijen rolden over elkaar heen met steeds hogere salarissen. Ook banken concurreren onderling steeds feller met elkaar.”

We stevenen in de komende jaren volgens De Vos dan ook af op een grote groep mensen met torenhoge salarissen die zonder werk komt te zitten. “Ik denk dat we als detacherings- én financiële sector de zorgplicht hebben om deze mensen een andere kans te bieden.”

“Kayak is bij uitstek een organisatie die er alles aan doet om haar medewerkers naar een volgend niveau te tillen, zowel persoonlijk als professioneel. Daar zijn wij al tien jaar elke dag mee bezig. Ik krijg dan ook bovenal ontzettend veel energie als ik aan de toekomst denk”, besluit De Vos.