Prijswinnend (oud)kantoor ABN AMRO maakt zich op voor ‘verhuizing’

17 januari 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Circl – het duurzaamheidsparadepaardje op het terrein van het oud-hoofdkantoor van ABN AMRO – dreigt ontmanteld te worden. De bank verkocht het pand en bijbehorend stuk grond op de Zuidas in 2021 voor €756 miljoen aan projectontwikkelaar Victory Group. De nieuwe eigenaar wil het gebied echter anders indelen; om dat te kunnen realiseren dient het voormalig uithangbord van de groene ambities van ABN AMRO het veld te ruimen.

Het gebouw werd in 2017 opgeleverd en diende als toonbeeld van duurzame architectuur. Zo werd het pand onder meer gebouwd uit raamkozijnen van oude gebouwen en geïsoleerd met 16.000 spijkerbroeken van ABN AMRO-medewerkers. De tuin moest op zijn beurt weer bijdragen aan de biodiversiteit op de Zuidas.

De bank koos destijds bewust voor de naam Circl (zonder e), omdat de letter niet nodig zou naam om de naam uit te spreken. “Een belangrijk uitgangspunt van circulariteit is dat wat je niet nodig hebt, weggelaten kan worden”, aldus de uitleg van ABN AMRO destijds. Dat duurzaamheidsideaal werd in 2021 beloond met een ULI Award for Excellence.

Het circulaire paviljoen gaat verder als Circl

ABN AMRO besloot in 2020 van de Zuidas naar Zuidoost te verhuizen, waardoor men overgang tot de verkoop van het kantoor voor €756 miljoen. Het voormalig hoofdkantoor staat overigens als een van de weinige Zuidaskantoren op eigen grond, waardoor de gemeente beperkte invloed heeft op de mogelijke bouwplannen van de nieuwe eigenaar: Victory Group.

En die verbouwing lijkt buiten kijf te staan. Hoewel Erik Moresco (Directeur Victory Group) benadrukt dat er pas aan het einde van het huidige jaar definitief een knoop wordt doorgehakt over het pand, stelt hij wel tegenover het Financieele Dagblad dat het een feit is dat Circl in de weg staat van de toekomstplannen van de nieuwe eigenaar. “In de zin dat we een deel van het terrein willen vrijmaken.” De projectontwikkelaar wil onder meer ruimte maken voor woningen.

Opnieuw bouwen

Men spreekt daarbij bewust niet over slopen, maar over ontmantelen. Volgens de circulaire principes waarmee het pand gebouwd is zou men namelijk in staat moeten zijn om het gebouw elders weer op te tuigen. ABN AMRO gaat er ook van uit dat het gebouw verplaatst wordt naar een andere locatie.

“We gaan zien of dat ook werkelijk zo is”, legt Moresco tegenover het FD uit. “Het demontageproject zal uitvoerig gedocumenteerd worden. Ook om anderen hiervan te laten leren.” Victory Group hoopt dat het pand elders wederom een publieke functie kan dienen. “Circl zal niet naar de hoogste bieder gaan, maar naar de partij die het opnieuw op kan bouwen.”