ABN AMRO presenteert winst van €1.9 miljard over 2022

10 februari 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft over 2022 een winst geboekt van €1.867 miljoen, maar liefst 50 procent meer dan in 2021 (€1,2 miljard). Bij de presentatie van de jaarcijfers maakte de bank gelijk bekend opnieuw €500 miljoen uit te trekken om eigen aandelen in te kopen.

“De samenleving en de bank hebben in 2022 wederom veerkracht getoond in een lastig klimaat”, vat CEO Robert Swaak het afgelopen jaar samen. “We hadden te maken met nieuwe omstandigheden zoals de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen en inflatie.” De Europese economie bleek volgens Swaak echter veerkrachtiger dan verwacht, wat de sterke cijfers van ABN AMRO verklaart.

Zo heeft ABN AMRO het afgelopen jaar onder meer geprofiteerd van de opgelopen rente, waardoor de bank ruimere marges kan rekenen over het spaargeld van klanten. De spaarrente voor klanten stijgt namelijk langzamer dan de rentetarieven die de centrale bank hanteert. ABN AMRO heeft wel aangekondigd de spaarrente in maart te verhogen naar 0,5 procent.

ABN AMRO presenteert winst van €1.9 miljard over 2022

Verder is het opvallend dat de kosten in het vierde kwartaal met 2% daalde tot €5,4 miljard. Een daling van ruim 7% in het aantal fte’s is daar hoofdzakelijk verantwoordelijk voor. “We werken hard om onze kostendoelstelling van €4,7 miljard in 2024 te halen, al zal dat in de huidige omstandigheden meer uitdagend worden”, legt Swaak uit.

Staatskas gespekt

Hoewel de bank stelt nog altijd voorzichtig te zijn als het gaat over de gevolgen van de inflatie op de lange termijn, voelt de bank zich zelfverzekerd genoeg om zijn aandeelhouders te belonen. Het bedrijf wil voor €500 miljoen aan uitstaande aandelen inkopen. Daar profiteert ook de Nederlandse Staat als grootste aandeelhouder van. Al met al wordt de staatskas met zo’n €280 miljoen gevuld.

Swaak noemt het logisch dat de aandeelhouders meeprofiteren van de betere resultaten. “We hebben voldoende kapitaal, wat we te veel hebben kunnen we teruggeven aan de aandeelhouders”, legt hij uit. Overigens wordt er naast de €280 miljoen voor de overheid ook nog eens zo’n €500 miljoen aan dividend aan de Staat uitbetaald.