Rabobank’s ID-wallet moet digitale gegevensuitwisseling standaardiseren

06 november 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De wereld speelt zich steeds meer online af en ook het delen van persoonsgegevens is inmiddels digitaal gemeengoed geworden. Dat betekent echter niet dat er een duidelijke standaard bestaat voor het digitaal uitwisselen van persoonsgegevens. Consumenten en bedrijven zouden nog te vaak via onveilige wegen belangrijke en financiële data uitwisselen, met alle risico’s van dien.  

Wat Rabobank betreft komt daar een einde aan. De bank zelf werkt voor het delen van data al sinds 2017 met een eigen uniforme oplossing: de zogeheten ID-wallet Datakeeper. Nu heeft Rabobank bekendgemaakt dat dit initiatief verzelfstandigd wordt. Hierdoor kunnen andere bedrijven en instellingen de techniek niet alleen gebruiken, maar hier ook gezamenlijk vorm aan geven.

Met ID-wallets zoals Datakeeper kunnen consumenten hun persoonlijk informatie opslaan in een decentrale digitale kluis. Vanuit die kluis kan vervolgens data gedeeld worden met derden, bijvoorbeeld voor  leeftijdsverificatie, het opvragen van financiële gegevens of het delen van adresgegevens.

Rabobank ID-wallet

Daarnaast kunnen ID-wallets ook gebruikt worden om direct gegevens uit veelgebruikte – zogenaamde brondata – op te vragen. Denk bijvoorbeeld aan BRP-gegevens uit het basisregister of iemands arbeidshistorie bij het UWV.

Datakeeper-CEO Vincent Kolijn stipt aan dat consumenten, bedrijven en publieke organisaties constant voor alledaagse handelingen gegevens uitwisselen; van het huren van een auto tot het kopen van een huis. Hoewel al die processen (grotendeels) digitaal afgehandeld worden, zou een duidelijke norm hoe deze data-uitwisseling plaatsvindt dus nog altijd ontbreken.  

ID-wallets bieden hier volgens Kolijn een oplossing voor. “Als we deze technologie omarmen kan fraude worden voorkomen, maken we het makkelijker voor consumenten om gegevens te delen en zijn organisaties minder tijd kwijt aan controles.  Als zelfstandige partij kan Datakeeper dit faciliteren.”

Kritieke massa

Wat Kolijn betreft is dit dan ook het moment om het gebruik van ID-wallets breed te stimuleren. “Wij zijn als Rabobank ooit begonnen met deze technologie omdat wij op zoek waren naar veiligere en eenvoudigere manieren om gegevens uit te wisselen. Het initiatief heeft ons als bank een hoop gebracht, maar de volgende stap kunnen we niet alleen zetten. Om ID-wallets echt impact te laten maken is er een kritieke massa van gebruikers nodig.”

Een visie waar Bas Leurs zich in kan vinden. De vertrekkend Chief Innovation & Technology Officer van Rabobank hoopt dan ook dat Datakeeper als zelfstandige entiteit hier aan kan bijdragen.

“Als coöperatieve bank weten wij als geen ander dat je door samenwerken veel meer kan bereiken”, vertelt Leurs. “Veilige uitwisseling van persoonsgegevens is een te belangrijk onderwerp om niet gezamenlijk aan te pakken. Men moet de verzelfstandiging van Datakeeper dan bovenal zien als een uitnodiging aan andere organisaties om samen aan de slag te gaan. ”