Mogelijk ontvangt ECSP-vergunning

22 november 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

De Autoriteit Financiële Markten heeft Mogelijk een vergunning als crowdfundingsdienstverlener toegekend. Dat betekent dat de fintech binnen zijn Ondernemershypotheek het verstrekken van leningen kan faciliteren én de prijs en rentevoet voor crowdfundingaanbiedingen kan voorstellen.

Goed nieuws dus voor zowel de ondernemers als investeerders van Mogelijk. Wie zaken doet met een platform dat beschikt over de ECSP-vergunning, kan er namelijk op vertrouwen dat het platform voldoet aan alle vereisten rondom IT-security, privacy, beleggersbescherming en informatievoorziening.

“We hebben er hard aan gewerkt de afgelopen maanden”, legt Mogelijk-directeur Folkert Eggink uit. “Deze vergunning krijg je niet zomaar en dat is meer dan terecht. Fijn dat we het nu officieel kunnen maken.”

Mogelijk ontvangt ECSP-vergunning

Eggink stipt aan dat het bedrijf al veel deed conform de richtlijnen. “Maar de aanscherping van verscheidene processen binnen onze organisatie heeft ervoor gezorgd dat wij als platform echt weer mooie stappen hebben gemaakt.”

De vergunning heeft dus hoofdzakelijk betrekking op de één-op-één financieringen die Mogelijk faciliteert. Binnen de zogeheten Ondernemershypotheek investeert een investeerder in de zakelijke hypotheek van een ondernemer.

De investeerder ontvangt hiervoor, naast een passende rente, het recht van eerste hypotheek. Anders gezegd: in het geval de ondernemer niet meer aan zijn financiële verplichting kan voldoen, wordt de investeerder terugbetaald bij een eventuele executie van het pand. Al met al heeft Mogelijk voor bijna €1,5 miljard aan dergelijke financieringen tot stand gebracht.