Sekswerkers nieuwste doelgroep in AML-standaard van de NVB

04 december 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Goed nieuws voor alle vrouwen en mannen van lichte zeden: het wordt voor hen makkelijker om een zakelijke bankrekening te openen.

Dat is het resultaat van een serie rondetafelgesprekken tussen de Nederlandse Vereniging van Banken, banken, vertegenwoordigers van sekswerkers en De Nederlandsche Bank ten aanzien van het klantonderzoek dat banken moeten doen om de witwasrisico’s te beoordelen. De NVB heeft de resultaten daarvan verwerkt in een nieuwe AML Sector Standaard.

Hoewel sekswerk sinds 2000 geliberaliseerd werd in Nederland, is het voor sekswerkers praktisch onmogelijk om van een bank gebruik te maken. In de sector wordt namelijk vooral met contant geld afgerekend, waardoor banken niet kunnen achterhalen waar het geld precies vandaag komt. Daarnaast is het voor banken moeilijk te bepalen wat normale inkomsten en uitgaven zijn in de sector.

Sekswerkers nieuwste doelgroep in AML-standaard van de NVB

Hierdoor is het voor banken dan weer schier onmogelijk om een betaling als ongebruikelijk te bestempelen en of het wel of niet heeft te maken met witwassen. En als een bank over te weinig informatie beschikt, mag men op basis van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Terrorismefinanciering besluiten om geen bankrekening te openen of in stand te houden.

Om die status quo te doorbreken, beschrijft de nieuwe Sector Standaard dat banken de belastingaangifte van de sekswerkers mag gebruiken om te bepalen waar de inkomsten vandaag komen.

In andere woorden. Als een sekswerker – naast een goede boekhouding en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel – een aangifte voor de inkomstenbelasting kan aanleveren, dan vergemakkelijkt dat het openen van een bankrekening. In het geval de inkomstenbelasting nog niet beschikbaar is, voldoet een btw-aangifte ook.

“Zonder bankrekening kun je geen zakendoen”, legt Hèlene Erftemeijer (Sector Coördinator Anti-witwassen bij de NVB) uit. “Ik ben daarom blij dat we met deze Sector Standaard het regelen van bankzaken eenvoudiger maken voor sekswerkers.”