Nieuwe LIFA-podcastserie neemt luisteraar mee in grootste pensioentransitie ooit

14 december 2023 Banken.nl 4 min. leestijd

Op 20 mei 2023 werd de Wet toekomst pensioenen (Wtp) aangenomen door de Eerste Kamer. Een wet die niet zonder slag of stoot het levenslicht zag; politici en beleidsmakers hadden maar liefst vijftien jaar nodig om tot het plan te komen dat nu op tafel ligt.

Niet heel gek, want de Wtp heeft een gigantische impact; niet alleen voor de pensioensector zelf, maar voor de hele maatschappij. Zo groot zelfs, dat de wet en de uitvoering daarvan ongetwijfeld nog vele keren ter discussie zullen worden gesteld. Hoe je het ook wendt of keert, de pensioensector staat meer dan ooit op de politieke en bestuurlijke agenda.

Feit blijft dat de kogel door de kerk is en de pensioensector zijn borst kan natmaken voor de grootste transitie in zijn geschiedenis. Wat de Leaders in Finance Academy betreft dan ook hét ideale moment om medewerkers van pensioeninstellingen op een laagdrempelige en aantrekkelijke wijze inzicht te bieden in de werking van de Wtp in de praktijk en de kansen en dilemma's die daarbij horen.

Nieuwe LiFa-podcastserie neemt luisteraar mee in grootste pensioentransitie ooit

Maar wacht eens even. Werd het Nederlandse pensioenstelsel onlangs niet uitgeroepen tot het beste stelsel ter wereld? Als we het zo goed voor elkaar hebben, waarom moet de sector dan überhaupt veranderen?

Het antwoord is simpel: het pensioenstelsel móet gemoderniseerd worden. En dat hopen beleidsbepalers middels de Wtp voor elkaar te krijgen. De wet kent drie doelen: een aanvullend pensioen dat sneller stijgt, een meer persoonlijke en duidelijke pensioenopbouw en een pensioenstelsel dat beter aansluit bij het gegeven dat mensen niet zoals vroeger meer dan 40 jaar bij één baas werken.

Een wet op papier is één ding, maar hoe krijg je zo’n wet werkend in de praktijk? Experts verwachten namelijk dat er maar liefst 1,6 miljard manuren nodig zijn om de transitie in goede banen te leiden – en dat in vier jaar.

Van theorie naar praktijk

Precies die overgang van theorie naar praktijk staat centraal in deze zevendelige podcastsectie van de Leaders in Finance Academy. Zo worden de doelen en achtergrond van de Wtp uitgelicht (inclusief alle spelers en potentiële beren op de weg), wordt de term ‘invaren’ zo breed mogelijk besproken en wordt de bijbehorende zorgplicht onder de loep genomen.

Er wordt uitgelegd hoe de Wtp invloed heeft op het beleggingsbeleid en welke impact het heeft op de beleggingsportefeuille. Verder wordt behandeld hoe de toekomst van het pensioenstelsel eruitziet én hoe de Wtp zich verhoudt tot de Europese wet- en regelgeving.

Er wordt afgesloten met twee deepdives. Eén specifiek over het juridische kader rond het invaren en één over het nabestaandenpensioen.

Aan het woord komen onder meer Tim Burggraaf (Rewards & Benefits Consulting Leader EY), Chris Baelemans (CEO Dukers & Baelemans), Agnes Joseph (Tweede kamerlid / Voormalig Actuaris Achmea), Marcel Andringa (Uitvoerend Bestuurders bij PME Pensioenfonds), Francine van Dierendonck (Bestuurslid APG), Janko Gorter (Afdelingshoofd Acounttoezicht Pensioenfondsen DNB), Mohammed Abdulaziz (Beleidsmedewerker Ministerie van SZW), Anne de Groot (Manager Pensioentoezicht AFM), Marc Nuijten (Principal Director Business Development en Transitie (PGGM), Roel Mehlkopf (Postdoctoraal onderzoeker Tilburg Universiteit), Marten de Boer (Practice Leader Actuarial Technology Triple A), Vivian Minten (Directeur Brunel Nederland), Jasper Haak (Managing Partner AF Advisors), Monique van der Poel (Docent Pensioenrecht VU Amsterdam), Ruud Lahr (Lead klantbediening Blue Sky Group) en Arjen van Zanten (CEO Zwitserleven PPI).

Alle afleveringen van de podcastserie over de Wtp zijn vanaf nu te beluisteren. Benieuwd? Luister hieronder naar een voorproefje.

Nieuw seizoen

De podcastreeks over de Wtp is alweer de zevende serie van de Leaders in Finance Academy. In eerdere seizoenen werden de werelden van AML, Bijzonder Beheer, Open Finance, Sustainable Finance, Cybersecurity en Hypotheken uitgelicht.

Voor de podcast werkt de Leaders in Finance Academy samen met kennispartners. Voor de Pensioenen-serie zijn dat Brunel, AF Advisors, Dukers & Baelemans, EY en Triple A Risk Finance.

Interesse? Klik hier voor meer informatie.

Voor meer informatie over Pensioenen zie de themapagina op Banken.nl