Mobiel betalen nu op iedere smartphone mogelijk

20 maart 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Mobiel betalen is vanaf nu toegankelijk voor alle Nederlanders met een smartphone. De Amsterdamse start-up Daalder lanceerde eerder deze week de Daalder-app: een e-wallet die losstaat van een specifieke bank, telecomprovider of grote betalingsdienst. Door deze eerste onafhankelijke betaalapplicatie kunnen consumenten mobiel betalen aan de kassa met iedere smartphone. Met deze app wil Daalder de strijd aangaan met de grootbanken, Apple en Google.

Snelheid, gemak en lage kosten

Daalder is een start-up opgericht door de ondernemers Renz Millenaar, Reinhard Spronk en Romke de Vries. De voormalig directeur van de Global Transaction Bank van Deutsche Bank in Nederland - Thomas de With - is Advisory Board Member van de start-up. Daalder heeft een applicatie ontwikkeld gericht op het faciliteren van mobiele betalingen.

Volgens CEO Renz Millenaar voorziet Daalder in een tweeledige maatschappelijke behoefte. Aan de ene kant de behoefte van de consument aan snelheid en gemak en aan de andere kant de behoefte van bedrijven aan lage transactiekosten en een snellere ontvangst van betalingen. Start-up Daalder is geselecteerd voor de prestigieuze StartupDelta FinTech bootcamp begin april in New York.

Bank en smartphone onafhankelijk

Met de Daalder-app kunnen consumenten - ongeacht bank of type smartphone – gemakkelijk betalen. Gebruikers zetten eerst geld op hun e-wallet, voorlopig alleen via iDeal. Daarna kunnen ze betalen met hun smartphone. In de toekomst wordt de Daalder-app ook gekoppeld aan bankrekeningen. Daarnaast kan via de app kosteloos geld naar familie of vrienden verstuurd worden. Doordat Daalder de tussenkomst van banken, creditcardmaatschappijen en telecomproviders overbodig maakt en volledig webbased is, hebben deelnemende ondernemers geen onnodige kosten, bijvoorbeeld voor extra hardware. De Daalder-app is gelanceerd na een pilot waarin honderden consumenten de app konden testen bij een selectie winkels en horeca-ondernemingen. De Daalder-app draait op zowel Android als IOS.

Betalen met mobiel groeit

Mobiel betalen is een wereldwijde trend. In de Verenigde Staten kunnen consumenten al in veel winkels betalen met Google Wallet of Apple Pay. Volgens een recent onderzoek onder telefoonkopers geeft een grote meerderheid (87%) aan in de toekomst te willen betalen met hun smartphone. Daalder wil het betaalsysteem nu eerst verder in Amsterdam en daarna in het hele land uitrollen. Uiteindelijk wil Daalder de grootste onafhankelijke partij op het gebied van mobiel betalen worden.

Een jongensboek

Dat juist een start-up die niet gelieerd is aan een bank of betaaldienst als eerste gelukt is een werkend betaalsysteem te lanceren dat voor iedereen beschikbaar is, vervult Thomas de With, voormalig topman van Deutsche Bank en Advisory Board Member van Daalder, met trots. “Een goedgekeurde betaalapp met zoveel veiligheidseisen op de Nederlandse markt brengen, is sowieso een Hercules-uitdaging. Veel grote bedrijven, waaronder ING en ABN AMRO hebben het geprobeerd of zijn er nog mee bezig, ons is het gelukt. En dat voelt nu als een jongensboek”.