Arjan van Os: Blockchain zet financiële wereld op zijn kop

29 juli 2015 Banken.nl

Internetbankieren heeft de manier waarop wij communiceren met klanten veranderd. Met blockchaintechnologie is straks ons huidige bedrijfsmodel misschien wel achterhaald. Een blog van Arjan van Os - Head of Innovation Centre bij ABN AMRO - over de grote veranderingen als gevolg van de opkomst van blockchaintechnologie.

Denk je eens in dat er een moment komt waarop technologie jouw baan geheel overbodig maakt, dat op een dag het vertrouwen waar financiële instellingen decennialang aan hebben gewerkt in luttele seconden kan worden gereconstrueerd door gebruik te maken van digitale middelen, dat er een door anonieme onbekenden ontwikkeld systeem bestaat dat meer veiligheid, snelheid en transparantie in de financiële wereld mogelijk maakt dan ooit tevoren. Sciencefiction? Absoluut niet. Dat moment is nu. Die dag is vandaag. Dat systeem is de blockchain . Een blog van Arjan van Os - Head of Innovation Centre bij ABN AMRO.

Wat is de blockchain precies?

Internet is een netwerk dat is gebaseerd op informatie. We zijn er anders door gaan communiceren, gaan winkelen en, inderdaad, ook anders door gaan bankieren. Het stelt ons in staat om informatie op veel meer manieren te delen. Deze veranderingen zijn over het algemeen geleidelijk ontstaan – met elke technologische ontwikkeling hebben we onze manier van werken steeds iets aangepast. De blockchain is geen geleidelijke verandering. Het is een ware aardverschuiving.

De blockchain is een netwerk dat is gebaseerd op waarde. Het is een platform van complexe algoritmes dat waarde – van cryptovaluta tot vastgoed tot overeenkomsten – op een veilige, transparante en betrouwbare manier opslaat en overdraagt zonder de tussenkomst van derden. Internetbankieren heeft de manier waarop wij communiceren met klanten veranderd, maar door blockchaintechnologie is straks ons huidige bedrijfsmodel misschien wel achterhaald.

Bekijk de video van ABN AMRO Innovation Centre over Blockchain

Veiligheid naar een hoger niveau

Een van de vele voordelen die blockchaintechnologie met zich meebrengt is een ongekende mate van veiligheid. Elke transactie wordt uitgevoerd door een netwerk van wel honderden ‘nodes’ – dataknooppunten die de transactie-informatie bevatten. Alle nodes beschikken over een identieke kopie van een gemeenschappelijke transactieadministratie – een zogenaamde ‘single source of truth’ oftewel één bron van waarheid. Tijdens de transactie vindt er communicatie plaats tussen de nodes die de transactie verifiëren. Als de gegevens niet overeenkomen, wordt de transactie geweigerd. Op deze wijze kunnen verschillende soorten transacties veilig en transparant worden uitgevoerd zonder de tussenkomst van een vertrouwde derde.

Verbinden en beveiligen

De blockchain kan worden gevormd door honderden servers, verspreid over de wereld. Er is dan vrijwel geen sprake van een zwakste schakel: als een server wordt gehackt, dan herkennen de andere nodes de afwijking en blokkeren de transactie. Hoe meer nodes deel uitmaken van de blockchain, hoe veiliger de transactie is.

Een toepassing van blockchaintechnologie met veel potentie is het slimme contract. Via bepaalde scripts in de blockchain kunnen alle voorwaarden van een overeenkomst in het systeem worden vastgelegd, geverifieerd en beveiligd. Gebruikers kunnen dus precies bepalen welke voorwaarden op een contract van toepassing zijn, waardoor het risico wordt verkleind en het vertrouwen van alle partijen toeneemt.

Huidige werkwijzen op de schop

Het is duidelijk dat de komst van de blockchain de financiële wereld op zijn kop kan zetten. Op dit moment is het de taak van onafhankelijke derden om risico's te beperken en transacties succesvol te laten verlopen. Als iemand geld overmaakt op jouw rekening, dan ontvang je eerst de informatie over de transactie en vervolgens het bedrag. Banken overbruggen het interval. In de blockchain worden de informatie en de waardetransactie gelijktijdig verwerkt. Het risico is daarmee automatisch lager; een onafhankelijk netwerk vervangt de onafhankelijke derde. En dit alles tegen een fractie van de huidige kosten.

Niet alleen banken zien zich genoodzaakt om van perspectief te veranderen en zich op te maken voor een nieuwe rol. De blockchain heeft ook gevolgen voor verzekeraars, makelaars, notarissen – vrijwel elke onafhankelijke derde bij elke soort transactie. De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Van valuta tot handel en tot overeenkomsten. Van vastgoed tot identiteitsbeheer tot eigendomsbewijzen. Van loyaliteitsprogramma's tot verkiezingen.

Onszelf opnieuw uitvinden

Wat kunnen wij doen? Hoe zorgen we ervoor dat we niet achterop raken? Het antwoord is simpel. We leren. We ontdekken. We onderzoeken. We stellen ons open voor verandering en omarmen alle nieuwe ontwikkelingen. We moeten niet alleen aanpassen wat we doen, maar ook hoe we dat doen.

Het klinkt misschien vreemd, maar we moeten nu onze verbeelding laten spreken. Het is tijd om elk denkbaar proces en systeem en iedere procedure en overeenkomst opnieuw onder de loep te nemen en na te gaan hoe we deze met blockchain kunnen verbeteren. Sneller. Veiliger. We moeten bereid zijn om een andere rol in te nemen, andere vaardigheden te ontwikkelen en onze kennis uit te breiden. Alleen dan kunnen we ons voordeel doen met deze technologie.

Het komt eraan

Blockchaintechnologie bestaat al. Het is getest, er is bewezen dat het werkt en het wordt gebruikt. De mate waarin het wordt toegepast is echter nog beperkt. Als we het vergelijken met de opkomst van internet, dan bevinden we ons nu net voor de komst van Netscape. Dit is het moment waarop we zoveel mogelijk informatie moeten verzamelen, alle mogelijkheden moeten uitproberen en netwerken moeten vormen van financiële instellingen, FinTech-ondernemingen, start-ups en softwaredeskundigen. Als ABN AMRO moeten we bereid zijn om een nieuwe rol in nemen in de financiële sector. De digitale wereld is immers constant in beweging.

Meer over ABN AMRO
Profielpagina
ABN AMRO is een partner van Banken.nl