Bladeren

Retail Bank

Een Retail Bank is de bank voor de consument. Een Retail Bank levert direct of via een intermediair haar producten en diensten aan individuele personen. De producten en diensten zijn relatief eenvoudig en bestaan voornamelijk uit betaal-, krediet- en spaarproducten. Doordat deze producten en diensten van maatschappelijk belang zijn wordt een Retail Bank ook wel een nutsbank genoemd.

Dienstverlening

De dienstverlening van een Retail Bank vindt voornamelijk plaats via het bankkantoor, het internet of de telefoon. Met de komst van internetbankieren is het aantal bankkantoren in Nederland drastisch verminderd. Ondanks deze trend blijven de bankkantoren volgens verschillende studies een belangrijk onderdeel uitmaken van de dienstverlening van een traditionele Retail Bank. Naast het bankieren via internet blijft de consument namelijk behoefte houden aan face to face advies bij de meer complexe financiële producten. Door de komst van internetbankieren is het aantal online retailbanken exponentiële gegroeid. Een online bank of vaak ook direct bank genoemd levert haar producten en diensten uitsluitend via internet en telefoon.

Naarmate een consument meer vermogen heeft wordt de dienstverlening van een Retail Bank persoonlijker. De bediening van meer vermogende klanten vindt plaats via een persoonlijke accountmanager of team. De echt vermogende klanten (vaak beginnend bij een vrij besteedbaar vermogen vanaf €250.000) vallen niet onder de Retail Bank maar onder de Private Bank.

Het belang van de klant centraal

Om het vertrouwen in de bankensector te herstellen is een duidelijke trend zichtbaar naar eenvoudige en begrijpelijke producten en diensten waarbij het belang van de klant centraal staat en waarbij gestreefd wordt naar volledige transparantie over rendement, risico, kosten en voorwaarden van het product.

Nederlandse retail banken

In Nederland zijn vier grote consumentenbanken actief te weten ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS Bank. De nog op te richten Nationale Nederlanden Bank kan de vijfde Nederlandse consumentenbank worden. Naast de vier grote retailbanken kent Nederland diverse relatief kleinere banken die zich richten op consumenten. Deze banken komen in verschillende vormen voor zoals spaarbank, beleggingsbank, duurzame bank, kredietbank, hypotheekbank etc.. Deze banken zijn in veel gevallen een online bank. Bekende aanbieders van financiële producten in dit segmenten zijn BinckBank, NIBC Direct, SAXO Bank, Leaseplan Bank, ASN Bank, Triodos Bank, RegioBank, Argenta, Florius etc..

Voor een lijst met Nederlandse retail banken  klik hier

Trends

De bewegingsvrijheid van banken is sinds de financiële crisis kleiner geworden door nieuwe en aangescherpte wet- en regelgeving. De overheid heeft scherpe eisen gesteld aan onder andere de deskundigheid van financiële adviseurs, de financiële producten, de bijbehorende productinformatie, de hoogte van het risico die een klant mag lopen en de verantwoordelijkheid van de bank hierin. Het doel van deze eisen is om het belang van de klant centraal te stellen en het vertrouwen in de bancaire sector te herstellen.

Carrière

De carrièremogelijkheden binnen een Retail Bank zijn zeer divers. Er zijn tal van mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen op een bepaald vakgebied of om jezelf te ontwikkelen naar een allround financieel adviseur. De arbeidsvoorwaarden van banken en de mogelijkheden om opleidingen te volgen zijn vaak uitstekend. Dit maakt het dat banken relatief hoog scoren in de jaarlijkse peiling van de beste werkgevers van Nederland.

De bankensector is een kennisintensieve sector. Voor professionals die werkzaam zijn binnen banken is het daarom essentieel om zichzelf blijvend te ontwikkelen in hun vakgebied. Het werken binnen een bank is dan ook zeer uitdagend en afwisselend.

Veel voorkomende functies binnen een Retail Bank zijn:

Voor een compleet overzicht van alle vacatures klik hier.