Banken voltooien uitrol Instant Payments
Alle klanten van zeven Nederlandse banken kunnen inmiddels uitgaan van een transactietijd van maximaal vijf seconden voor een overschrijving. Daarmee bevindt Nederland zich Europees gezien in de kopgroep, daar de norm tien seconden is.
Transactietijden van meer dan een dag - en tijdens de feestdagen soms wel drie of vier - zijn vele jaren een doorn in het oog van consumenten geweest. Dat is ook niet verwonderlijk in een tijd waarin bijna alles ‘instant’ is, zoals bijvoorbeeld het versturen van een email, een whatsapp of het streamen van video's. Achter de schermen waren Nederlandse banken en betalingsverwerkers echter al enige jaren bezig om alles klaar te maken voor razendsnelle transacties, beter bekend onder de term ‘Instant Payments’.
Klanten van zeven Nederlandse banken profiteren inmiddels van Instant Payments. Dat zijn ABN AMRO, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank, RegioBank en SNS. Consumenten die binnen deze banken of tussen deze banken een overschrijving doen kunnen rekenen op een transactietijd van maximaal vijf seconden. Volgens Betaalvereniging Nederland liggen de Nederlandse banken met die tijdsspanne Europees gezien voorop. De Europese norm is namelijk tien seconden. Tussen de Nederlandse zit bovendien geen limiet voor een overschrijving, behoudens wat een consument zelf heeft ingesteld.
Voordelen
Wat zijn dan nu de concrete voordelen? In de eerste plaats worden salarissen sneller uitbetaald. Het komt - of kwam - nog weleens voor dat bijvoorbeeld de inning van de hypotheek net een dagje voor het salaris kwam. Even geld overboeken van de spaarrekening naar de lopende rekening was dan het devies, om te voorkomen dat de inning niet kon plaatsvinden. Dat zou tot het verleden moeten behoren.
Een ander concreet voorbeeld is aan- en verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Er gaan miljarden om in de tweedehands markt en velen zullen het beeld herkennen van de voorkeur voor cash geld, omdat dat simpelweg het meest betrouwbaar was. Met Instant Payments weten zowel koper als verkoper binnen enkele seconden dat een transactie heeft plaatsgevonden en kunnen zij met een gerust hart handelen.
Phishing
Consumenten dienen dezer dagen wel uit te kijken voor phishingpogingen van cybercriminelen. Eerder al bleek dat zij Instant Payments proberen uit te buiten door argeloze consumenten mails te sturen die afkomstig lijken van hun eigen bank, waarin opgeroepen wordt om Instant Payments te activeren. Wie op de link klikt en inlogt geeft daarmee zijn gegevens af aan criminelen. Consumenten hoeven echter niets te doen, de uitrol van Instant Payments gebeurt voor consumenten automatisch.