ABN AMRO bij top transparante Nederlandse bedrijven in lijst van ministerie EZ
In de jaarlijkse Transparantiebenchmark van het ministerie van Economische Zaken is ABN AMRO geëindigd op de vierde plaats. De jury looft vooral de innovatieve verslaglegging van de bank. ABN AMRO eindigt in het lijstje achter Schiphol, netbeheerder Alliander en de Nederlandse Spoorwegen en is dus automatisch de hoogstgenoteerde financiële instelling.
De Transparantiebenchmark wordt tweejaarlijks opgesteld en beoordeelt de verslaglegging van grote bedrijven op het vlak van maatschappelijk ondernemen. De organisatie geeft aan niet mee te nemen of en in welke mate organisaties te maken hebben met maatschappelijke problemen, dilemma’s en controverses. De benchmark gaat uitsluitend over de transparantie daarover en de dialoog met de samenleving. Dat gezegd hebbende eindigt ABN AMRO bij de top van Nederland, op een vierde plaats om precies te zijn.
Lof voor innovatie
De jury heeft vooral lof voor de innovatie in verslaglegging bij ABN AMRO. Men haalt het voorbeeld aan van samenwerking met het Impact Institute, gericht op het concretiseren van langetermijn waardecreatie. Ook heeft de jury oog voor de publicatie van een mensenrechtenrapport, waarin de bank tekst en uitleg geeft over de mate waarin het mensenrechten naleeft in zijn bedrijfsvoering.
Bij ABN AMRO is men fier op de hoge notering. “Afgelopen jaren hebben we sterk ingezet op goede, geïntegreerde verslaglegging. Dit past bij onze herijkte strategie waarin duurzaamheid een centrale rol speelt”, aldus Tjeerd Krumpelman, Hoofd Advisory, Reporting & Engagement ABN AMRO. “Door de combinatie van ons Integrated Annual Review en ons Impact Report kunnen we steeds transparanter rapporteren over de impact die we hebben als organisatie. We zijn trots om te zien dat onze inspanningen op het gebied van transparante verslaglegging worden gewaardeerd met deze vierde plek op de Transparantiebenchmark.”
Eindelijk goed nieuws
Het is eindelijk wat goed nieuws in een periode van tien dagen waarin ABN AMRO de ene na de andere smet op het blazoen kreeg, waaronder berichtgeving over tekortkomingen in klantcontrole en een inval in een kantoor in Duitsland wegens mogelijke betrokkenheid bij fraude met dividendbelasting. Om die reden zal het nieuws in den lande mogelijk op wat scepsis kunnen rekenen. Aan de andere kant is men vanuit het ministerie lovend over de manier waarop ABN AMRO de dialoog zoekt met de samenleving en dat is te prijzen. Vergelijk het bijvoorbeeld met de wielrennerij, een wereld die bol staat van slechte publiciteit na vele dopinggevallen. Men kan zich afvragen of er daadwerkelijk zoveel gebruikt wordt of dat het zelfreinigend vermogen van de sport zodanig groot is dat de pakkans heel groot is. Het is een kwestie van benadering, waarbij men kan kiezen voor een kritische of een opbouwende insteek.
Naast ABN AMRO zijn er nog diverse andere financiële instellingen terug te vinden, hoewel zij niet in de buurt van de topposities komen. Op een tiende plaats bevindt zich vermogensbeheerder Van Lanschot, op de voet gevolgd door de Nederlandse Waterschapsbank (NWB). Op de plaatsen #20 en #21 staan zijn geëindigd respectievelijk Rabobank en verzekeraar ASR.