Ruime meerderheid Nederlanders heeft ook financiële goede voornemens
Goede voornemens horen evenzeer bij Nieuwjaar als vuurwerk en oliebollen. Naast zaken als afvallen hebben veel Nederlanders ook op financieel vlak goede voornemens. Een ruime 80% zelfs. De aard van de voornemens varieert wel. Het grootste deel (41%) wil sparen voor een buffer. Minder onnodige uitgaven (36%) en zuiniger aan doen (35%) zijn ook populair.
Bijna iedereen blijkt wel goede voornemens te hebben, hoewel ze wellicht niet altijd uitgesproken worden. Afvallen en stoppen met roken zijn met het stip het populairst. Het platform Wijzer in Geldzaken - onder meer gesteund door de Nederlandse Vereniging van Banken - onderzocht welke voornemens Nederlanders op financieel vlak hebben voor 2020. Maar liefst meer dan 80% heeft zulke voornemens, een percentage waar de organisatie fier op mag zijn.
Verantwoord financieel gedrag
Het platform Wijzer in Geldzaken bestaat inmiddels zo’n elf jaar en werd opgericht ten tijde van de financiële crisis. De insteek was bevordering van verantwoord financieel gedrag en het voorkomen van het opbouwen van schulden. Het is altijd afwachten wat er overblijft van goede voornemens, de meeste verdwijnen namelijk als sneeuw voor de zon. Toch is het een goed teken dat zovelen er bewust over nadenken.
Sparen voor een buffer is met 41% het populairste voornemen. Volgens onderzoek van spaarplatform Savedo uit 2018 beschikken vier op de tien Nederlanders over onvoldoende buffer, waarbij de situatie per huishouden danig kan verschillen. Wijzer in Geldzaken stelt op basis van een enquête dat een derde van de Nederlanders moeite heeft om een tegenvaller van €2.000 op te vangen. Kortom, een buffer is nodig om te voorkomen dat men moet gaan lenen.
Naast sparen voor een buffer zijn minder onnodige uitgaven (36%) en zuiniger aan doen (35%) de meest gegeven antwoorden. Aan de ene kant moet geld rollen om de economie op gang te houden, aan de andere kant is een economie waarin veel mensen schulden hebben kwetsbaar. Zoals met veel dingen is het een delicate balans die gevonden moet worden. Ook hier rijzen vragen als ‘wat is onnodig’ en ‘wat is zuinig aan doen’. Dat verschilt wederom per huishouden.
Inspanningen banken
Veel banken hebben inmiddels programma's opgesteld waarmee ze klanten willen wijzen op het belang van verantwoord financieel gedrag. Als sector ondersteunt de NVB het platform, maar de banken vervullen afzonderlijk ook hun rol. Rabobank bijvoorbeeld maakte van 'financieel gezond leven' de centrale klantfilosofie, waarin het klantbelang de klantbehoefte overstijgt. ABN AMRO maakt goede sier met Grip, de app die functioneert als een digitaal huishoudboekje en mensen per maand inzicht verschaft over hun financiële mogelijkheden. ING heeft met Yolt een soortgelijke app, die echter alleen nog in de UK beschikbaar is. De Volksbank nam al in 2017 afscheid van incassobureaus. Hoewel banken baat hebben bij het uitlenen van geld beseffen zij zich evenzeer - mede vanuit hun maatschappelijke functie - dat te hoge schulden uiteindelijk niemand dienen.