ABN AMRO introduceert 10%-cashnorm in automotive sector
ABN AMRO is voornemens om zijn klanten in de automotive sector actief te stimuleren om bij betalingen meer gebruik te maken van betaalautomaten en digitale betaalmogelijkheden. De bank legt uit dat die efficiënter, veiliger en minder gevoelig voor witwasrisico’s zijn. Als stok achter de deur houdt ABN AMRO vast aan een cashnorm van 10%, wat inhoudt dat cash-stortingen van automotive klanten niet meer dan 10% van de omzet mogen uitmaken.
De bank legt uit dat verreweg het grootste deel van hun klanten in de autobranche zich al binnen de 10%-norm bevinden, maar dat er ook groep is die nog een stap te zetten heeft. “ABN AMRO biedt deze ondernemers alternatieven. Opties om contante stortingen te verlagen zijn onder andere het werken met een betaalautomaat of met Tikkie Zakelijk, en het stimuleren van klanten om een girale overboeking te doen.”
De regeling gaat in per 1 november 2022 en geldt voor alle bestaande klanten in de automotive sector. De 10%-grens bestond al voor nieuwe klanten van de bank. ABN AMRO geeft tevens aan dat het deze stimulans in de toekomst ook wil inzetten voor klanten uit andere sectoren, waaronder de metaalhandel. Klanten uit de automotive sector ontvangen de komende maanden gefaseerd bericht van de bank over de cash-norm en de beschikbare alternatieven.
Cash ongebruikelijk in autobranche
Omdat er met regelmaat wordt gedacht dat er veel cash omgaat in de autobranche, lijkt de maatregel niet geheel uit de lucht te vallen. Uit een onderzoeksrapport van het Financieel Expertise Centrum (FEC) blijkt dat echter wel mee te vallen.
De onderzoekers van het FEC concludeerden namelijk dat cash bepaald niet gebruikelijk is in de automotive sector. “50 tot 80%van de ondernemingen doet helemaal geen cashstortingen bij de grootbanken. Een enkele onderneming doet wel grote cashstortingen, wat meer aanleiding is voor onderzoek naar onder meer witwassen.”