Hoe banken op de cryptotrend kunnen inspringen

29 augustus 2022 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Cryptomunten worden steeds meer door het grote publiek omarmt. Toch zal deze markt pas echt kunnen groeien wanneer traditionele banken zich in de strijd mengen. Laust Bertelsen, de CEO van Banking Circle, gaat in dit artikel in op hun laatste onderzoek naar de rol van banken in de cryptowereled en legt uit hoe een samenwerking met externe partijen banken in staat kan stellen om sneller op de cryptotrend in te haken.

Cryptomunten worden als relatief nieuw gezien, maar in werkelijkheid ontstond dit idee al in de jaren tachtig. En hoewel in de jaren negentig al vooruitgang werd geboekt op het gebied van digitaal geld, duurde het toch nog tot 2009 voordat de Bitcoin op het toneel verscheen en ontzettend snel uitgroeide tot de populairste cryptomunt. De vooruitgang rond deze nieuwe digitale valuta verliep vervolgens traag, ondanks dat de snelle technologische ontwikkelingen de meeste huishoudens toegang tot de cryptomarkt gaven.

Cryptomunten zijn ontwikkeld om betalingen zonder de tussenkomst van banken mogelijk te maken. Ironisch genoeg is dat precies de reden dat de populariteit ervan uitbleef. Ontwikkelaars wilden de regelgeving en traditionele bancaire systemen omzeilen om betalingen sneller, goedkoper en eenvoudiger te maken. Maar de regelgeving en de banken zelf boden echter de bescherming en de stabiliteit die aan de basis staan voor het vertrouwen van de consument. Zonder dat vertrouwen bleven de klandizie en het groeipotentieel beperkt.

Laust Bertelsen, Chief Executive Officer at Banking Circle

Banken mengen zich in de strijd

De volatiliteit van cryptomunten en het aanhoudende gebruik ervan voor criminele doeleinden zijn andere factoren die een brede acceptatie in de weg staan. Crypto en web3 gaan gepaard met veel meer risico’s dan banken willen nemen, en al helemaal na de financiële crisis van 2008. De cryptosector is echter hard bezig met het optimaliseren van mechanismen voor fraudedetectie en de bestrijding van witwassen. Dit heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan een significante daling van criminele activiteit.

Non-bancaire financiële instellingen (NBFI’s), zoals cryptobeurzen en specialistische acquirers, hebben web3 en crypto veel sneller omarmd dan banken. Toch begint het acceptatienetwerk te groeien nu steeds meer banken de cryptowereld betreden. Veel centrale banken, waaronder die van de Europese Unie, Brazilië, Canada, China, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Zweden, zijn zelfs al bezig met de ontwikkeling van hun eigen cryptomunten.

Deze central bank digital currencies (CBDC’s) beloven veel van de voordelen van cryptomunten, maar tegelijkertijd veel minder volatiliteit. Dat komt omdat het digitale varianten zijn van de door de overheid gesteunde valuta. Zo zijn ‘stablecoins’ die aan fudiciaire valuta zijn gekoppeld minder volatiel dan klassieke cryptomunten zoals Bitcoin of altcoins. En daarmee daalt het risico. Stablecoins worden al geaccepteerd door prominente betalingsnetwerken zoals Mastercard, Visa en PayPal.

Regelgeving als sleutel tot succes

Er is niet alleen sprake van verbeteringen op het gebied van risico’s, koersschommelingen en beveiliging, maar er wordt ook gewerkt aan nieuwe regelgeving op dit gebied. Dit biedt banken de broodnodige garanties. In de loop van 2021 gingen financiële toezichthouders overal ter wereld van start met de uitrol van wetgeving voor investeringen in cryptomunten en de bescherming van consumenten. De Verenigde Staten nam daarbij het voortouw. Eind 2021 had het meer dan twintig wetten aangenomen voor de taxatie van, en investeringen en betalingen in cryptomunten.

Dankzij al deze verbeteringen gaan we een nieuwe fase in de ontwikkeling van cryptomunten in. Dit is hét moment voor banken om met deze trend mee te liften. Want als ze dat niet doen, lopen ze het risico dat ze later een enorme inhaalslag moeten maken. Banken moeten met een gedegen web3- en cryptostrategie op de proppen komen, die hen helpt om de ontwikkelingen voor te blijven en concurrerende diensten aan te bieden.

Banken beschikken over veel betere papieren dan NBFI’s als het gaat om het bevorderen van het mainstream gebruik van digitale valuta’s. Dat is te danken aan hun rechtstreekse verbindingen met clearing- en vereffeningsystemen, het klantenvertrouwen dat ze hebben opgebouwd en hun ervaring met de ontwikkeling van regelgeving voor de bescherming van consumenten in samenwerking met overheden. Zodra banken een volwaardige rol in dit proces gaan spelen zal de acceptatie van cryptomunten en het aantal transacties sneller groeien dan ooit. Ook de vereffening van betalingen in cryptomunten zal daarmee een stuk soepeler verlopen.

Samenwerking opzoeken

Om zich voor te bereiden op het grootschalige gebruik van cryptomunten moeten banken de samenwerking met externe partijen opzoeken. Dit is nodig om een infrastructuur voor betalingsdiensten in het leven te roepen, die probleemloos aan cryptobeurzen en -wallets kan worden gekoppeld. Door een brug te slaan tussen fiat- en crypto-omgevingen, kunnen banken hun cliënten toegevoegde waarde bieden en hun omzet verhogen. Specialistische externe partijen kunnen daarbij alle technische- en regelgevingsaspecten voor hun rekening nemen om de cliënten van banken een probleemloze ervaring te bieden bij het gebruik van stablecoins en CBDC’s.

Banken doen er dus goed aan om zich de komende twee à drie jaar voor te bereiden op een veel grootschaliger gebruik van stablecoins en CBDC’s. Vanwege hun stabielere en veiligere aard zullen deze digitale valuta’s de klassieke cryptomunten zoals Bitcoin en altcoins al snel voorbijstreven qua populariteit. Het is nu misschien nog moeilijk voor te stellen, maar de kans bestaat zelfs dat CBDC’s op korte termijn fiatvaluta zullen vervangen, zeker als het om digitale betalingen gaat. Oftewel: dit is hét moment voor banken om in te stappen.

Lees voor meer informatie over kansen voor banken in de cryptomarkt de whitepaper van Banking Circle: As crypto evolves, how should banks approach CBDCs and stablecoins?