Mark Nuvelstijn: ‘Crypto’s slechts beperkt geschikt om te verhullen’

14 september 2022 Banken.nl 1 min. leestijd

De wereld van (anti)witwassen verandert. Niet alleen omdat toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank hun visie omtrent de poortwachtersfunctie bijstellen, maar ook omdat er simpelweg nieuwe spelers bijkomen. Sinds de populariteit van crypto’s is toegenomen dient de crypto-sector ook gereguleerd te worden. Op het Leaders in Finance AML Event spreekt Bitvavo-CEO Mark Nuvelstijn zich uit over dit aspect binnen de toekomst van de witwasaanpak.

Want ook binnen de cryptosector verandert er veel.  Zo hebben het Europees Parlement en de lidstaten onlangs een wetsvoorstel aangenomen dat onder meer witwassen via crypto’s moet tegengaan. De wet vereist namelijk dat er meer informatie moet worden vrijgegeven bij crypto-transacties, om zo de sector als geheel ‘uit de anonimiteit’ te trekken.

Zo dienen crypto-betalingen binnen de EU informatie te omvatten over de betaler én de ontvanger – informatie die instellingen in staat stelt om effectief toezicht te houden op witwassen, terrorismefinanciering en sancties. Ondanks bezwaren uit de sector zal dit niet alleen van toepassing zijn op crypto wallets die door bedrijven worden aangeboden (hosted wallets), maar tevens op wallets in eigen beheer (unhosted wallets). Samengevat: men wil dat crypto-transacties traceerbaar worden, net zoals reguliere banktransacties.

Mark Nuvelstijn, CEO, Bitvavo

Vanuit de crypto-sector zal handelsplatform Bitvavo namens CEO Mark Nuvelstijn acte de presence geven op het event. De keynote-spreker benadrukt dat blockchain essentieel is om de ‘crypto-witwasstrijd’ volledig te begrijpen. “De technologie is openbaar. Dat betekent dat er zowel in het publieke als private domein steeds meer kennis binnensijpelt hoe de techniek gemonitord kan worden. Daardoor wordt steeds duidelijker dat crypto’s eigenlijk slechts beperkt geschikt zijn om dingen in te verhullen.”

Meer informatie over het Leaders in Finance AML event is hier te vinden.