ING uitgeroepen tot koploper in digitale innovatie

23 maart 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

MT/Sprout heeft ING uitgeroepen tot koploper in de digitale transformatie. Daarmee heeft de bank de ‘digital natives’ Bol.com en Booking.com ingehaald. Overigens is ING niet de enige bank die in de top vijf is terug te vinden, ABN AMRO eindigt namelijk op een verdienstelijke vierde plek.

Het jaarlijkse onderzoek DX300 wordt door Universiteit van Amsterdam in opdracht van MT/Sprout uitgevoerd. De onderzoekers brengen in kaart welke bedrijven de digitale transformatie in Nederland leiden en welke dienstverleners hen daarbij helpen. De onderzoekers stellen daarbij twee lijsten op van elk zogeheten ‘leaders’ in en ‘enablers’ van de digitale transformatie.  

De ranglijst werd opgesteld op basis van een onderzoek onder 3.176 zakelijke beslissers, uitgevoerd door hoogleraar Strategic Management en Innovation Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam. Samen gaven zij ruim 8.186 beoordelingen van 1.544 organisaties op verschillende criteria.

ING uitgeroepen tot koploper in digitale innovatie

Verbazingwekkend

De UvA-hoogleraar noemt de eerste plek voor ING een verrassing. Hij legt uit het verbazingwekkend te vinden dat er een bank op de eerste plek terug te vinden is, die tot voor kort te kampen had met een “sleep aan verouderde automatiseringssystemen”. “Ondanks die handicap is ING erin geslaagd te excelleren in digitale transformatie. Dat vind ik nieuws.”

De oranjebank is niet de enige financiële dienstverlener die indruk wist te maken in de DX300-lijst. Ook ABN AMRO heeft volgens Volberda het afgelopen jaar stappen gezet en rukte van de elfde naar de vierde plek op.

Volberda is dan ook van mening dat er flinke stappen worden gezet in de financiële sector. “Je ziet dat banken zich in een rap tempo ontwikkelen. Voorheen hadden startups in de fintechsector vrij spel op het terrein van digitale transformatie, maar inmiddels weten ook de gevestigde namen de omslag te maken.”

De hoogleraar wijst daarbij onder meer naar de prestatie van Rabobank. De 'traditionele' bank wist online bank Knab (#21 in de lijst) zelfs in te halen. De coöperatieve bank bezet nu de dertiende plek (was #32).