Rabobank start opleidingsprogramma voor neurodiverse mensen
Moeite hebben met het verwerken van sociale, linguïstische en zintuiglijke informatie – ruim 20.000 Nederlanders kunnen vanwege een neurodiverse aandoening niet meedoen op de arbeidsmarkt. En dat is zonde, alleen al de IT-sector kampt met een enorm tekort aan medewerkers. Wat Rabobank betreft de hoogste tijd om deze doelgroep middels een speciaal opleidingsprogramma een kans op een werkplek te bieden.
Nu steeds meer bedrijven een cloudtransitie doormaken is de behoefte aan IT-professionals zelden zo hoog geweest. Ook Rabobank is sinds 2015 actief bezig om zijn activiteiten naar de cloud te migreren en is daarom hard op zoek naar IT-talent. Omdat talent steeds moeilijker te vinden is, is het belangrijk om de personeelspool optimaal te benutten.
ITvitae is een bedrijf dat voorziet in deze behoefte. De opleider is erin gespecialiseerd om neurodiverse mensen middels een speciale leeromgeving alle vaardigheden te leren die nodig zijn om te gedijen in een tech-omgeving. Om te garanderen dat de kandidaten die ITvitae naar Rabobank stuurt echt klaar zijn voor de cloud, heeft AWS een aangepast trainingsprogramma ontwikkeld op basis van neurodivergent-vriendelijke leertechnieken die ITvitae gebruikt
“Het is belangrijk om cloudonderwijs aan ons programma toe te voegen”, legt ITvitae-algemeen directeur Saskia Meeuwessen uit. “Bij het kiezen van de technologie die we onderwijzen, volgen we de markt, zodat onze studenten de wereld in gaan met vaardigheden waar vraag naar is.”
Een visie waar Dennis Janssen zich in kan vinden. De Tech Domain Manager van de Rabobank stipt aan dat de coöperatieve bank niemand als nummer ziet, ook zijn personeel niet. “De juiste mix van mensen vinden is heel belangrijk”, vervolgt Janssen. “Je kunt geen ideaal team samenstellen door alleen te kijken naar prestatie-indicatoren of de opleiding die iemand gevolgd heeft.”
Janssen benadrukt echter wel dat de potentiële neurodiverse-medewerkers wel over de juiste cloudskills moeten beschikken. Om dat te kunnen garanderen heeft AWS op verzoek van ITvitae en de Rabobank een trainingsprogramma ontwikkeld op basis van neurodivergent-vriendelijke leertechnieken.
Game-based leeromgeving
"We hebben het programma aangepast aan de reguliere manier waarop we materiaal presenteren", vertelt Martijn van de Korput (Technical Business Developer van AWS). "De lessen zijn in delen opgebroken, zodat het programma uit verschillende kortere lessen bestaat.”
Het kost volgens Van de Korput in het begin wat tijd om het vertrouwen van studenten te winnen, maar gaandeweg zouden zij zich steeds beter op hun gemak voelen. “We hebben veel gebruikgemaakt van AWS Cloud Quest - onze game-based leeromgeving - om technische vaardigheden uit de echte wereld op een leuke en interactieve manier aan te leren en dat is een groot succes."