Van tegenstanders tot bondgenoten - hoe Fraude- en AML-teams de handen ineen kunnen slaan om FinCrime te bestrijden

14 december 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Banken moeten tegenwoordig alle zeilen bijzetten om de risico’s op fraude en witwassen te beperken. Met meer dan tien jaar ervaring in de financiële sector, weet Marinos Eltelbany als geen ander dat het daarbij cruciaal is om beide dimensies te combineren.

"Deze misdaden hebben niet alleen invloed op financiële instellingen, maar ook op de bredere samenleving. Het is daarom cruciaal dat we een meer holistische benadering van risicobeperking hanteren door fraude- en anti-witwas maatregelen integreren in een alles in één geïntegreerde aanpak", vindt Eltelbany

In deze blog (deel 1) legt de Fraude, AML en Security Intelligence Expert bij SAS uit waarom.

Van tegenstanders tot bondgenoten - hoe Fraude- en AML-teams de handen ineen kunnen slaan om FinCrime te bestrijden

Om het belang van een holistische benadering te begrijpen, moeten we het vergelijken met het bouwen van een huis. Je kunt niet zomaar muren optrekken zonder eerst een sterke fundering te hebben. Op dezelfde manier moeten we, als het gaat om de bestrijding van financiële criminaliteit, een solide basis van gegevens en analyses hebben om op voort te bouwen.

Door gegevens te verzamelen en te analyseren uit verschillende bronnen, kunnen we een beter inzicht krijgen in het gedrag van klanten en potentiële risico's identificeren die anders niet zouden zijn opgemerkt. Het is echter niet voldoende om eenvoudigweg "gegevens te verzamelen". We moeten ook de juiste tools en technieken hebben om het effectief te analyseren.

Net zoals een timmerman een hamer nodig heeft om een huis te bouwen, hebben we geavanceerde analysetechnieken, bijvoorbeeld machine learning, nodig om gegevens te analyseren en echte risico's te identificeren. Door het aantal 'false positives' te verminderen, kunnen we ons richten op het onderzoeken van echte risico's en uiteindelijk onze klanten beschermen tegen financiële criminaliteit.

Het helpt ook om te voorkomen dat mensen onterecht worden gelabeld, simpelweg vanwege eerdere ervaringen, het gebied waarin ze wonen, hun achtergrond of overeenkomsten en gedragingen die we zijn tegengekomen in criminele organisaties.

Naast op data gebaseerde benaderingen moeten we ook een op samenwerking gerichte aanpak hebben voor risicobeperking. Dit is vergelijkbaar met hoe een buurtwachtprogramma werkt. Door samen te werken, kunnen we potentiële risico's identificeren en criminaliteit voorkomen.

Samenwerking omvat niet alleen het werken met andere instellingen, maar ook met wetshandhaving en regelgevende instanties. Door informatie en ervaringen te delen, kunnen we criminele netwerken verstoren en een veiliger financieel systeem creëren, en voorbereid zijn op nieuwe scenario’s.

Risicobeperking gaat erom voortdurend te itereren op scenario's en benaderingen, en onszelf continu en gezamenlijk uit te dagen door onze positie en risicobereidheid te testen en opnieuw te testen.

De blog van Marinos Eltelbany (Fraude, AML en Security Intelligence Expert bij SAS) bestaat uit twee delen. Volgende week volgt het tweede deel.