Goedkoopste bank ZZP'ers door transacties bepaald

13 augustus 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Ondernemers die voor zichzelf werken kunnen veel geld besparen volgens Knab. De bank meent dat ZZPers massaal te veel geld uitgeven aan zakelijke rekeningen, goed voor 540 miljoen euro. Uit een analyse uitgevoerd door Banken.nl blijkt dat er vooral veel geld te besparen valt als men weet hoeveel transacties per jaar worden uitgevoerd.

De ZZPer wordt niet door de Belastingdienst en Kamer van Koophandel verplicht om een zakelijke rekening te openen, maar het wordt wel aangeraden. Het enige nadeel van het open van een zakelijke rekening is dat het extra kosten met zich meebrengt, maar dat geldt ook voor het openen van een tweede privérekening. Daarnaast is het zo dat banken vaak eisen stellen aan het openen van een privérekening, zo moet er bijvoorbeeld het salaris op gestort worden.

Voordelen zakelijke rekening

Omdat de zakelijke rekening op de naam van het bedrijf komt te staan, en niet op de naam van een persoon, oogt dit professioneler voor de klant die geld over moet maken. Daarnaast worden bij het zakelijke pakket producten aangeboden die zijn ingericht voor bedrijven. Het grootste voordeel is dat de zakelijke en privé transacties gescheiden blijven, wat een goed en duidelijk financieel overzicht biedt.

Besparen op zakelijke rekening

In Nederland zijn 1.000.000* ZZPers actief, die elk een zakelijke rekening nodig hebben. De eenpitters hebben het al druk genoeg met ondernemen en houden zich, volgens een onderzoek van Direct Research, daarom niet graag bezig met de financiën; 41% prefereert een andere bezigheid. Velen hebben ook geen flauw benul wat ze al dan niet kunnen besparen op een zakelijke rekening. Volgens Knab is een besparing van gemiddeld 676 euro per jaar mogelijk, mits er een rekening geopend wordt bij de online bank.

Aantal transacties bepaalt goedkoopste bank

Banken.nl heeft een eigen analyse gedaan naar wat nu echt de goedkoopste oplossing is voor ZZPers. Het blijkt dat hoeveel een eigen ondernemer bespaart echt totaal afhankelijk is van het aantal transacties per jaar.

Zakelijke rekening - Voordelen per bank

Rabobank biedt de goedkoopste zakelijke (online) rekening voor ZZP-ers aan, kijkend naar de vaste maandelijkse kosten. Daarnaast biedt de bank het beste voordeel voor starters: tot 2 jaar na inschrijven kan volledig gratis gebruik gemaakt worden van internetbankieren bij de Rabobank.

Vanaf meer dan 160 tot 1.300 transacties per jaar, biedt Knab de voordeligste rekening voor ZZP-ers. Vanaf 14 transacties (afschrijvingen) en niet meer dan 1.000 transacties per jaar, brengt Knab zelfs geen transactiekosten in rekening. Uniek bij Knab is verder dat de ondernemer van 8 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds online terecht kan met vragen. 

Vanaf 1300 transacties per jaar is de ZZP rekening van de SNS bank de meest voordelige. Dit omdat de bank helemaal geen transactiekosten in rekening brengt.

*Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, datum 1 januari 2014