Risico-gebaseerde aanpak belangrijker dan ooit

06 augustus 2024 Banken.nl

De handhaving van wetgeving ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering heeft in de afgelopen jaren voor torenhoge boetes gezorgd bij financiële instellingen. In Nederland worden boetes uitgegeven voor onder andere het onvoldoende uitvoeren van cliëntonderzoek, het onvoldoende monitoren van rekeningen en het te laat melden van ongebruikelijke transacties.

Bedrijven nemen dan ook grote stappen om te voldoen aan wetgeving en het faciliteren van witwassen te voorkomen. In dit artikel legt Partner in Compliance uit waarom investeringen in het KYC-proces cruciaal blijken.  

Het belang van KYC

Steeds meer financiële instellingen die onder de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) vallen, realiseren zich hun rol als poortwachters van het financiële systeem en nemen hun verantwoordelijkheid serieus. Als poortwachters staan ze voor een reeks uitdagingen, met name in het kader van internationale en nationale wet- en regelgeving.

Risico-gebaseerde aanpak belangrijker dan ooit

Om te voldoen aan deze voortdurend evoluerende regelgeving, dienen financiële instellingen hun expertise actueel te houden en hun KYC-processen hierop af te stemmen. Criminelen zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om illegaal verkregen middelen wit te wassen, wat de noodzaak voor wetgevers creëert om snel te reageren met veranderingen in de wetgeving. Om bij te blijven en te voldoen aan deze wijzigingen, moeten instellingen zorgen voor passend beleid en processen.

Risico-gebaseerde benadering

Financiële instellingen hebben een sleutelrol in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering, zoals wederom blijkt uit de recente herzieningen van toezichtdocumenten door De Nederlandsche Bank. Een opvallend voorbeeld is de aangepaste 'Leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) en Sanctiewet (Sw)’. Op 8 mei 2024 heeft DNB ‘de Q&As en Good Practices Wwft’ gepubliceerd.

In deze nieuwe beleidsuiting benadrukt DNB expliciet dat ze instellingen de vrijheid wil geven om de normen van de Wwft naar eigen inzicht in te vullen, gebaseerd op hun eigen risicoanalyse. Met zoveel verantwoordelijkheid op hun bord, moeten financiële instellingen proactief inspelen op veranderingen en hun KYC-beleid voortdurend actueel houden.

De compliance-afdelingen zijn een essentieel onderdeel van financiële instellingen. Naast efficiënte processen, slimme toepassing van data-analyse en geautomatiseerde procedures, is het van cruciaal belang dat (KYC-)medewerkers op de hoogte zijn van de risico's op KYC-gebied en dat ze weten hoe ze risico’s kunnen signaleren en aanpakken.

Het is daarom van essentieel belang dat deze professionals over alle benodigde vaardigheden beschikken om het klant- of transactieonderzoek effectief uit te voeren. Naast het opdoen van ervaring, vereist dit degelijke theoretische en praktische trainingen voor KYC-analisten.

Ons Aanbod: Partner in Compliance

Partner in Compliance is al ruim tien jaar actief op het gebied van compliance. Het bedrijf gelooft in de kracht van medewerkers bij het bewerkstelligen van veranderingen in organisaties en is ervan overtuigd dat medewerkers op de werkvloer de sleutel in handen hebben om echte (cultuur- en gedrags-) veranderingen in gang te zetten.

Daarnaast helpt de Partner in Compliance Academy organisaties met bewustwording over het naleven van de normen, waarden, wet- en regelgeving die nageleefd moeten worden. Meer weten over een van deze opleidingen? Klik hier voor meer informatie.

Meer over Partner in Compliance
Profielpagina
Partner in Compliance is geen partner van Banken.nl
Partnership informatie »
Partnerships bij Banken.nl

Een partnership met Banken.nl biedt diverse mogelijkheden om je merk te versterken en zichtbaar te maken op het platform voor de Nederlandse bankensector.

Geïnteresseerd in meer informatie? Laat hieronder je gegevens achter.