ECB introduceert duurzaam en veilig 10 euro biljet
Gisteren presenteerde de Europese Centrale Bank (ECB) het nieuwe tien euro biljet in het Duitse Frankfurt. Het nieuwe tientje zal op het eerste oog weinig verschillen van het huidige biljet, dat sinds 2002 in omloop is. Het nieuwe tientje zal vanaf september gebruikt gaan worden.
Moeilijk te vervalsen
Toch brengt het nieuwe briefje belangrijke verschillen met zich mee. Zo is het qua veiligheid sterk verbeterd; Het biljet is moeilijker te vervalsen dan zijn voorganger. Net als bij het nieuwe vijf euro biljet van vorig jaar is er bij dit tientje een portret van Europa – in de vorm van een vrouwelijk figuur uit de Griekse mythologie – aan het hologram en watermerk toegevoegd. Daarnaast wordt het oplichters nog meer bemoeilijkt door de toevoeging van een smaragdgroen nummer dat bij beweging van kleur verandert naar donkerblauw.
Duurzaam
Het nieuwe briefgeld gaat naar verwachting eveneens langer mee. De biljetten worden steviger door middel van extra coating en slijten zodoende minder snel. In de tussentijd worden producenten en eindgebruikers van de bankbiljetmachines geïnformeerd en worden systemen omgebouwd.
Vijf euro biljet
Begin vorig jaar introduceerde de ECB al het nieuwe vijf euro biljet. Vanaf mei kan er ook daadwerkelijk mee betaald worden. De centrale bank in Frankfurt zal in de komende jaren alle euro bankbiljetten uit de eerste reeks ‘Europaserie’ gaan verwisselen. In november vorig jaar werd bekend dat de ECB, in navolging van het eerder vervangen vijf euro biljet ook het tien euro biljet zou gaan vernieuwen.
Buitenland
In sommige EU-landen is men al aan het experimenteren geslagen met nieuwe bankbiljetten, zoals bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk. Zo werd eind december vorig jaar bekend dat de Britse centrale bank vanaf 2016 plastic biljetten gaat uitgeven. Ook in de VK zullen de nieuwe biljetten duurzamer zijn en moeilijker te vervalsen.