Regelmatig geld voorschieten gewoon in Nederland
Nederlanders schieten elkaar vaak geld voor. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat driekwart van de Nederlanders regelmatig geld voorschiet. Maar terugbetalen gebeurt niet altijd – 83% van de Nederlanders heeft een bedrag van €20 of minder nooit teruggekregen.
Geld voorschieten gebeurt vaak in Nederland. Om erachter te komen hoe vaak, ging ABN AMRO op onderzoek uit. De grootbank ondervroeg 1.000 Nederlanders over geld voorschieten en het terugkrijgen van geleend geld.
Uit het onderzoek komt naar voren dat geld voorschieten vooral gebeurt bij het betalen van boodschappen (47%), het kopen van (gezamenlijke) cadeaus (44%) en om een bekende met geldnood uit de brand te helpen (43%). 75% van de Nederlanders schiet op regelmatige basis geld voor aan vrienden, familie, collega’s of hun partner.
De moraal om terug te betalen blijkt echter laag. Naast het resultaat dat 61% van de Nederlanders aangeeft wel eens te vergeten om terug te betalen, blijkt dat 83% nog geld (tot €20) van iemand tegoed heeft. Jongeren vergeten vaker dan ouderen om geld terug te betalen – 75% tegenover 50%. In bijna de helft van de gevallen wordt het geld na een week terugbetaald.
Reminder
Een reminder sturen over voorgeschoten geld vindt meer dan een op de drie Nederlanders vervelend of moeilijk. Een op de drie respondenten raakt geïrriteerd als het geld niet op tijd of nooit wordt terugbetaald en 16% ziet dit zelfs als een reden om een vriendschap te beëindigen.
Om het sturen van reminders eenvoudiger te maken heeft ABN AMRO medio 2016 Tikkie gelanceerd. Deze mobiele app stelt gebruikers in staat om via WhatsApp een betaalverzoek te sturen, in de vorm van een vooraf ingevulde iDEAL-betaling. Dit bespaart de ontvanger van het verzoek de moeite om de mobiele of online omgeving te openen van zijn of haar bank en het invullen van een overboekformulier.
De onderzoekers sluiten af: “Het komt ook geregeld voor dat Nederlanders het uitgeleende bedrag niet meer terug hoeven te ontvangen. Ongeveer 65% van de Nederlanders hoeft niet altijd geleend geld terug te ontvangen.”