ING enige bank over in lijst met favoriete werkgevers
Banken zijn als werkgever minder aantrekkelijk geworden in 2018. ING is op plaats #9 de enig overgebleven bank in de Top 10. Goed nieuws voor ING is dat het voor IT'ers de meest aantrekkelijke bank is om voor te werken. ABN AMRO en Rabobank vallen weg, terwijl zijn in de algemene 2017-lijst nog op respectievelijk #10 en #3 stonden. De uitkomsten komen naar voren in het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group.
Voor bankbestuurders zal het soms een beetje voelen als vechten tegen de bierkaai. Zijn het geen fintechs die marktaandeel afsnoepen, dan zijn het wel bigtechs die met begerige blikken naar het klantenbestand van banken kijken. En is het niet digitale transformatie die banken dwingt zichzelf voortdurend opnieuw uit te blijven vinden, dan is het wel nieuws dat banken als werkgever minder populair worden. Terwijl juist al het talent nodig is om de concurrentieslag te kunnen blijven voeren. Even achterover hangen is er beslist niet bij.
ING als enige over...
ING is de enige bank die zich in 2018 staande wist te houden in een lijst met favoriete werkgevers. Ook maar nipt, de oranje bank eindigt op plaats #9. Daarmee verliest de bank wel wat van zijn pluimen, een jaar eerder stond de bank nog drie plaatsen hoger. Toch mag de bank hier per saldo niet heel ontevreden over zijn, kijkend naar de directe concullega’s, waarover straks meer. En misschien nog wel belangrijker, volgens Intelligence Group (IG) is ING voor IT’ers de favoriete bank om te werken. En dat is van eminent belang, wil de bank leidend zijn of op zijn minst aanhaken bij ontwikkelingen in digitale transformatie. De bank eindigt in de favoriete lijst voor IT'ers op plaats #5, zelfs boven partijen als Apple en Microsoft.
Wie zijn dan wel de favoriete werkgevers van Nederlandse werkenden, als het niet de banken zijn? Onderstaande lijst is opgesteld door IG, een tech-bedrijf op het gebied van arbeidsmarkt en recruitmentdata. IG bevraagt elk kwartaal tenminste 4.000 werkenden, waardoor elk jaar tenminste 16.000 mensen de basis vormen voor de uitkomst. Ruim voldoende voor een betrouwbare steekproef.
Nederlanders werken het liefst bij Shell. Ondanks dat het olie- en gasbedrijf regelmatig mikpunt van maatschappelijke kritiek (of misschien wel afgunst) is vanwege de enorme machtspositie en een niet duurzaam imago. Voor Nederlandse werkenden lijkt echter ‘pecunia non olet’ de norm, ofwel geld stinkt niet. “Shell laat zien dat ze op de arbeidsmarkt nog steeds een top of mind positie hebben. Ook bij vrouwen zijn zij steeds populairder geworden, mede dankzij gerichte arbeidsmarktcampagnes. Een strategische employer branding heeft veel invloed op de voorkeurspositie op de arbeidsmarkt,” aldus Gijs de Haas van Dorsser, managing director van Intelligence Group.
De lijst wordt aangevuld met diverse 'usual suspects'. Eervolle vermeldingen zijn er voor Nederlandse Spoorwegen (NS) en chipmachinefabrikant ASML. Beide bedrijven zijn de laatste jaren opgestoomd in deze lijst. Twee jaar eerder bijvoorbeeld stonden de bedrijven nog op respectievelijk #16 (NS) en #24 (ASML).
... maar banken verliezen posities
Het verlies van banken in deze lijst is op zijn minst opvallend te noemen. Neem bijvoorbeeld Rabobank. De coöperatieve was jarenlang een vaste waarde bovenin de lijst van IG. Achtereenvolgens eindigde de bank op 4 (2015), 3 (2016) en 3 (2017). De bank is nu gedaald naar plaats #13. Als dat maar geen voorbode is van nog meer ongeluk. Een goede troost voor Rabobank is dat de bank vorig jaar volgens een onderzoek van Intermediar nog wel de populairste Nederlandse werkgever onder hoogopgeleiden was.
ABN AMRO volgt een paar plaatsjes lager, de bank eindigt in deze lijst op plaats #17. Ook voor ABN AMRO geldt dat ze een stuk hoger eindigen in de eerder genoemde lijst van Intermediar. Ook voor ABN AMRO is er echter een positieve noot te kraken. In weer een ander arbeidsmarktonderzoek van tech-website Computable.nl kwam de bank bovendrijven als meest aantrekkelijke bank voor IT’ers om te werken en eindigde het in de categorie niet-IT-bedrijven als gedeeld tweede achter Bol.com.
Gerelateerd:
Vacatures financiële sector moeilijk in te vullen door imagoprobleem