ABN AMRO en ASN Bank mede-ondertekenen Plastic Pact
De twee banken horen bij een groep van zeventig bedrijven die met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) afspreken hun plasticverbruik met tenminste 20% te minderen. Zij hebben gisteren een pact ondertekend met minister Van Veldhoven. Het doel moge duidelijk zijn: meer recycling en minder belasting van het milieu. Hoewel geen plastic producerende of plastic toepassende bedrijven kunnen de banken op hun eigen manier een waardevolle bijdrage leveren.
Minder plastic gebruiken kan al op hele simpele manieren. Bijvoorbeeld bij de koffieautomaat, door plastic bekertjes te vervangen door kartonnen bekertjes of plastic roerstaafjes te vervangen door houten staafjes. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat het hout dat als grondstof dient voor die bekertjes of die staafjes afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos. Gisteren ondertekenden zeventig Nederlandse bedrijven het zogeheten ‘Plastic Pact’, gericht op een meer bewuste omgang met en gebruik van plastic. Met ABN AMRO en ASN Bank committeren zich twee banken aan het pact.
Vier doelstellingen
Wat zijn de doelstellingen van het Plastic Pact? Die zijn vierledig: plastic producten en verpakkingen moeten 100% recycleerbaar zijn (1), in 2025 20% minder plasticverbruik dan in 2017 (2), recycling van 70% van eenmalig gebruikte plastics die in de afvalbak belanden zonder verlies van kwaliteit (3) en eenmalig te gebruiken plastics moeten uit minimaal 35% gerecycled plastic bestaan (4).
Minister Van Veldhoven: "Plastic is een nuttig en veelzijdig materiaal, maar hoort niet thuis in ons milieu. Met het Plastic Pact gaan we meer doen met minder plastic. Minder plastic produceren, slimmer ontwerpen, anders samenstellen en beter recyclen. Zo gaan we zuiniger met onze grondstoffen om - goed voor het terugdringen van CO2 en goed voor het klimaat! - en bestrijden we verspilling en de plasticsoep omdat er uiteindelijk minder plastic in het milieu belandt.”
Banken hebben unieke positie
Welke rol kunnen de deelnemende banken hierin spelen? ABN en ASN horen binnen de ondertekenaars bij de groep ‘overige partijen’, dat wil zeggen, niet bij de plastic toepassende bedrijven (e.g. Unilever, Albert Heijn) of de plastic producerende bedrijven (e.g. Purac Biochem, Renewi). Toch kunnen zij op hun eigen manier waardevol bijdragen aan terugdringing van het plasticverbruik.
De banken kunnen in de eerste plaats bijdragen aan bewustwording, meer in het bijzonder onder het eigen klantenbestand. In de tweede plaats kunnen zij binnen de eigen werkomgeving werk maken van duurzamere alternatieven. In de derde - en wellicht de meest doorslaggevende - plaats via kredietverstrekking. Banken hebben vanuit hun kredietverstrekkende rol een tamelijk unieke positie om duurzame ontwikkelingen af te dwingen. Simpelweg door enkel te investeren in bedrijven die duurzaam omgaan met plastic of werken aan innovatieve en duurzame alternatieven of anderzijds de investering stopzetten voor bedrijven die op de oude voet verder blijven gaan.
Gerelateerd:
ABN AMRO ondersteunt World Cleanup Day