Fourthline: ‘Online fraude en witwassen wederom toegenomen’

02 augustus 2022 Banken.nl 2 min. leestijd

Hard ingrijpen door de overheid en investeringen bij banken en financiële instellingen ten spijt; het aantal pogingen tot online fraude en witwassen is met maar liefst 16% toegenomen ten opzichte vorig jaar. En dat terwijl 2021 al een negatief recordjaar vormde. Dat blijkt onderzoek van Fourthline.

Hoewel financiële instellingen steeds strenger contoleren, merkt de KYC-fintech op dat online criminelen steeds inventiever worden. Zo maken criminelen niet alleen gebruik van gesloten of vervalste ID-documenten, ook het gebruik van siliconenmaskers, deepfakes en het misbruik maken van geldezels worden veelvuldig ingezet om te frauderen.

De afgelopen jaren neemt het aantal pogingen tot online fraude en witwassen steevast toe. Door het dagelijks uitvoeren van duizenden identiteitschecks voor financiële instellingen, signaleert Fourthline de trends op het gebied van online fraude en witwassen. De toename is volgens de KYC-expert vooral te zien bij brokers, crypto-bedrijven en banken.

Online fraude en witwassen wederom toegenomen

In meer dan de helft (53%) van alle fraudepogingen die Fourthline onderschept in Europa gaat het om identiteitsfraude. Hierbij probeert een fraudeur met een officieel door de overheid uitgegeven ID-bewijs een rekening te openen. Middels deepfakes en siliconenmaskers – technieken die steeds slimmer en beter worden – doet de fraudeur zich voor als de persoon op het ID-bewijs.

Geen ruimte geven

Fourthline legt uit dat bankenzaken sinds de coronapandemie steeds vaker online worden afgehandeld. Dit brengt volgens de fintech extra uitdagingen met zich mee voor banken die zich steeds vaker genoodzaakt zien constant te monitoren. Waar voorheen klanten vooral bij het aanmaken van accounts werden gescreend, blijkt in de praktijk dat rekeningen bijvoorbeeld later worden doorgezet naar criminelen. “Dat vergt andere inspanningen van banken omdat ze nu constant waakzaam moeten zijn op misbruik van bankrekeningen”, aldus Fourthline.

“De voorbije jaren hebben toezichthouders de kwaliteitseisen voor het bestrijden van fraude en witwassen al enorm aangescherpt”, stelt Fourthline-CEO Krik Gunning. “Tegelijkertijd bewijst de verdere toename in online fraudepogingen dat steeds slimmere technologie en doorlopende diepgravende data-analyses vereist zijn om criminelen geen ruimte te geven.”