Helaas: Uw CO2-tegoed is niet toereikend
Stel je voor: je staat bij de kassa van de lokale supermarkt om een sappige biefstuk af te rekenen. Je wil betalen met je creditcard, maar tot je grote verbazing wordt de aankoop geweigerd. Wat blijkt? Je maandelijkse CO2-limiet is overschreden en je mag je biefstuk dus niet kopen. Op naar de vega- en groenteafdeling dus.
Dit scenario klinkt vergezocht maar is dat niet. Het Zweedse bedrijf Doconomy heeft in samenwerking met Mastercard een creditcard ontwikkeld die de CO2-uitstoot van alle aankopen bijhoudt. De kaart – die de naam ‘DO Black’ draagt – blokkeert verdere aankopen zodra de CO2-limiet wordt overschreden.
“Do Black helpt gebruikers niet alleen de CO2-uitstoot van hun aankopen bij te houden en te meten, maar stelt ook een grens aan de klimaatimpact van hun uitgaven”, legt Doconomy-CEO Nathalie Green uit. “We moeten allemaal de urgentie van de situatie onder ogen zien en snel overgaan op een meer verantwoorde consumptie. Met DO Black hebben consumenten geen excuus meer.
Waar de Verenigde Naties nog positief reageren op het initiatief van Doconomy en Mastercard, is niet iedereen even enthousiast. Hoewel de creditcard vooralsnog vrijwillig is, vrezen criticasters dat een dergelijke meet- en betaalmethode in de toekomst de norm zal vormen. En dat is volgens hen een flinke inbreuk op de vrijheid van een consument.
Het lijkt erop dat critici in ieder geval deels gelijk krijgen in hun doemvoorspellingen. Onlangs maakte bijvoorbeeld ING bekend dat hun klanten via de app of op Mijn ING de CO2-uitstoot van hun uitgaven kunnen terugvinden. De zogenoemde Voetafdruk Inzicht is een proef onder 350.000 klanten, maar moet in de nabije toekomst voor elke klant beschikbaar worden gesteld. Al rept ING vooralsnog geenszins over het cancelen van betalingen zodra de CO2-limiet is overschreden.