Leaders in Finance AML Event Nederland 2022: het aftellen is begonnen

12 september 2022 Banken.nl 4 min. leestijd

Over minder dan één maand is het eindelijk zo ver: op donderdag 6 oktober komen experts uit de Nederlandse anti-witwassector bij elkaar op de tweede editie van het Leaders in Finance AML Event Nederland. Onder leiding van Jort Kelder werpen de ‘leaders’ uit de sector hun blik op de toekomst van de witwasaanpak. Banken.nl biedt zijn lezers de unieke mogelijkheid om toegangskaartjes voor het evenement met 10% korting aan te schaffen.

Hoe, vraagt u zichzelf waarschijnlijk af. Simpel, is het antwoord. In de tweewekelijkse nieuwsbrief is bij de aankondiging van het event – bij het kopje ‘Evenementen’ – een kortingscode te vinden die gebruikt kan worden bij het bestellen van een toegangskaartje. Lezers die nog niet aangemeld zijn voor de nieuwsbrief kunnen dat onderaan op de website van banken.nl doen.

Het belang van het event moge duidelijk zijn. Het publieke debat over de Nederlandse witwasaanpak en -keten lijkt in 2022 namelijk echt losgebarsten: nieuwsberichten, publicaties en opinies stapelen zich op. Ook deze zomer zijn er meerdere gezaghebbende evaluaties van de witwasaanpak gepubliceerd – evaluaties die relevante inzichten en knelpunten in kaart brengen.

Zo publiceerde De Nederlandsche Bank zijn studie ‘Van herstel naar balans’, waarin de toezichthouder een meer risicogebaseerde benadering propageert en daarmee af lijkt te stappen van het huidige beleid. Of bijvoorbeeld het onderzoek van het Financial Action Task Force, waarin de internationale organisatie oordeelt dat witwassers niet tot weinig worden afgeschrikt door het Nederlandse rechtssysteem.

Op het event op 6 oktober voegen we de mening van de AML/KYC leiders over de toekomst van de witwasaanpak hieraan toe. Want voor de weg naar een effectievere witwasaanpak is guidance vanuit het leiderschap in de financiële en publieke sector van groot belang. 

Daarnaast wordt op het event aandacht besteed aan het speelveld van de AML-keten die steeds breder en complexer wordt. Zo nam de EU onlangs een wetsvoorstel aan dat zich specifiek richt op het tegengaan van witwassen via crypto’s. Daarnaast staat de criminele kant van de keten ook niet bepaald stil, het gebruik van nieuwe technieken zoals deepfakes en siliconenmaskers wordt steeds wijdverbreider. Tel daarbij de ontwikkelingen van het afgelopen jaar ook nog eens op, met name de ‘bunq-DNB rechtszaak’ en het ‘punitieve handhavingstraject waarin Rabobank zich bevindt.’

Sprekers

Om deze talloze ontwikkelingen zorgvuldig te bespreken is een programma samengesteld met veel ruimte voor leren, discussie en netwerken, waarin verschillende inspirerende sprekers de revue passeren.

Zo zullen onder meer Jort Kelder (dagvoorzitter), Mark Nuvelstijn (CEO Bitvavo), Robin de Jongh (MD Detecting Financial Crime ABN AMRO), Wim Huisman (Professor Criminologie VU), Peter van Leusden (Expert Anti-Fraude en Anti-Corruptie Partner in Compliance), Iris Sluiter (Hoofd FEC-eenheid), Ebbe Negenman (CRO en eigenaar Yellow Bean), Marit Hoegen (Director Forensic & Financial Crime Deloitte), Pieter Tops (Bijzonder Hoogleraar Universiteit Leiden), Irik van der Geld (Tribe Lead KYC Tech Rabobank) en Willemieke van Gorkum (DNB) spreken tijdens het evenement.

Leader in Finance brengt witwasbestrijders samen op het AML Event

Programma

De dag wordt afgetrapt door voorzitter Jort Kelder, waarna achtereenvolgens een tweetal keynote-speeches worden gegeven. Aansluitend volgen pitches over recente evaluaties van de Nederlandse witwasbestrijding, gevolgd door een paneldiscussie over de belangrijkste aanbevelingen uit deze rapporten en welke guidence nodig is voor de toekomst. 

Na een korte koffie break kunnen de deelnemers kiezen uit twee ‘tracks’: Het bankenpanel (waarin de leiderschapsrol van banken wordt besproken en hoe deze concreet gemaakt kan worden, of het techpanel (waarbij de rol van technologie centraal staat, nu en in de toekomst).

Na het keuzeprogramma volgt de plenaire afsluiting. Daarmee is de dag echter nog niet ten einde gekomen, want aansluitend is er tijdens de uitgebreide lunch nog volop ruimte om te netwerken.