Topicus vereenvoudigt verduurzamingsproces met innovatief platform

05 december 2022 Banken.nl 4 min. leestijd

We hebben te maken met een klimaatcrisis, een energiecrisis en een wooncrisis. Verduurzaming van woningen is hard nodig om het hoofd te bieden aan zowel de klimaatuitdagingen als de hoge energieprijzen. Met de huidige economische vooruitzichten blijven veel mensen in hun woning zitten en stokt de doorstroming. Het goede nieuws is dat we wellicht een aantal vliegen in één klap kunnen slaan.

Want geldverstrekkers en banken streven naar een zo groot mogelijk aandeel duurzame financieringen in hun portefeuille. En de overheid stelt financiering beschikbaar voor woningverduurzaming. Dat zet een beweging in gang naar een versnelde verduurzaming. Wat nog ontbrak is een proces waarin financiers, overheid, consumenten en uitvoerders van verduurzaming samenwerken. Dat proces is er nu, in de vorm van een toegankelijk online verduurzamingsplatform dat gebruikt kan worden door geldverstrekkers.

Woningwaarde omhoog, energiekosten omlaag

De lage rente op spaargeld, in combinatie met de hoge energiekosten, doet veel woningbezitters besluiten te investeren in verduurzaming. De woningwaarde stijgt, doordat het huis beter verkoopbaar is met een beter energielabel. En de energiekosten dalen. Win-win.

Topicus vereenvoudigt verduurzamingsproces met innovatief platform

De praktijk blijkt zoals zo vaak weerbarstig. Er komen veel vragen op. Hoe zit het met subsidies? Kan ik mijn hypotheek verhogen? Waar vind ik een betrouwbare installateur van bijvoorbeeld zonnepanelen? Al snel ziet de consument door de bomen het bos niet meer. Zo gaan veel kansen op verduurzaming verloren.

Geïntegreerd platform

Topicus heeft als ‘procesversimpelaar’ zowel in de zorg, het onderwijs, de financiële sector als het sociale domein laten zien dat met slimme IT veel mogelijk is. Topicus Connected Finance, een business line van de divisie Finance, heeft haar tanden in het verduurzamingsproces gezet, en komt met een uniek geïntegreerd platform.

In 6 simpele stappen doorloopt de consument het proces en ziet de mogelijkheden, investeringen en het rendement. Gegevens over de woning worden opgehaald bij onder meer het Kadaster en het WOZ-loket. De betreffende geldverstrekker voegt haar voorwaarden en producten toe. Dat zorgt ervoor dat de aanvraag direct gevalideerd wordt. De uitkomst van de berekening staat daarmee in feite gelijk aan acceptatie.

Hoe werkt het?

Als de woning in aanmerking komt voor verduurzaming, volgt de aanvrager op het klantenportaal van de bank of geldverstrekker een aantal simpele stappen. Na een introductie wordt de huidige status van de woning weergegeven, zoals woningwaarde, energiekosten en energielabel. Nadat de klant heeft aangegeven welke verduurzamingsmaatregelen eventueel al zijn genomen, worden de (aanvullende) mogelijkheden getoond, zoals isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp.

De klant geeft aan waar de voorkeur naar uitgaat, waarop de financiering van de investering wordt voorgesteld. Hierbij kan de klant aangeven of er eigen inbreng is en wat de gewenste rentevaste periode is. Financiering vindt plaats via een hypotheek of via de energiebespaarlening van de overheid. De subsidie op verduurzaming (maximaal 30%) wordt in de berekening meegenomen.

En er wordt informatie verstrekt over de nieuwe manier om een energielabel aan te vragen.In lijn met de EU-richtlijnen komt hiervoor een energieconsulent langs die een rapport opmaakt en verbeterpunten aangeeft. Tot slot volgt een pagina met de samenvatting en geeft de klant aan of hij zelfstandig de financieringsaanvraag wil indienen of samen met een adviseur.

Het proces stopt niet bij de financiering. Het platform werkt samen met De Energiebespaarders, een landelijk netwerk van gecertificeerde aannemers en installateurs van verduurzamingsmaatregelen. Een offerte van de gekozen verduurzamingsmaatregelen is onderdeel van het proces, waarbij de prijzen altijd actueel zijn. Een kleine 150.000 woningbezitters verduurzaamden hun woning al via De Energiebespaarders en waarderen het netwerk gemiddeld met een 8.

Uniek in de markt

Een platform voor online verduurzaming bestaat op dit niveau momenteel nog niet in de markt. Het biedt voordelen op 4 fronten: het versnelt de verduurzaming en draagt daarmee bij aan het Klimaatakkoord van Parijs; het helpt geldverstrekkers hun portefeuille te vullen met financieringen met een beter energielabel; het ondersteunt adviseurs bij de financieringsaanvraag van hun klant, en het faciliteert woningbezitters bij hun verduurzamingswensen. Kortom, er is nu een platform dat de totale keten doorloopt in de customer journey bij woningverduurzaming.

Een artikel van Topicus.