BNP Paribas in Duitsland onder vuur vanwege mogelijke dividendfraude

01 februari 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

In Duitsland heeft Justitie enkele kantoren van BNP Paribas Frankfurt doorzocht. Het onderzoek bij de Franse bank zou onderdeel zijn van een groter onderzoek naar fraude met dividendbelasting. Experts schatten dat die affaire de Duitse schatkist miljarden euro’s heeft gekost.

Een woordvoerder van BNP Paribas bevestigde de inval tegenover de Duitse krant Handelsblatt. Ook een woordvoerder van het Duitse Openbaar Ministerie meldde dat er onderzoek bij een bank loopt, zonder daarbij een naam te noemen.

Het onderzoek zou draaien om het cum/ex-schandaal, ofwel het zogenoemde dividendstrippen. Hierbij wisselen enorme pakketten van eigenaar rond de datum dat dividend over die stukken zou worden uitbetaald. Vervolgens vroegen zowel de koper als de verkoper dividendbelasting terug, terwijl maar één van die twee partijen daadwerkelijk belasting had betaald. 

BNP Paribas in Duitsland onder vuur vanwege mogelijke dividendfraude

Voor betrokkenheid bij de dividendzwendel zijn inmiddels meerdere bankiers, handelaren, advocaten en financieel adviseurs aangeklaagd. Een maand geleden legde de rechtbank in Bonn een oud-belastinginspecteur – die wordt aangewezen als de bedenker van de truc – acht jaar cel op.

In 2019 en in 2020 waren er ook invallen bij ABN AMRO in Frankfurt vanwege dezelfde zaak. De bank stelde destijds aan alle onderzoeken te hebben meegewerkt en ook aan alle belastingverplichtingen in Duitsland te hebben voldaan.