Banken.nl lanceert AML-themapagina

15 mei 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Het AML (anti money laundering)-domein is constant in beweging. Banken schikken voor honderden miljoenen met het OM vanwege tekortkomingen in hun anti-witwasaanpak, duizenden bankmedewerkers werken hard om alle transacties en klanten te inspecteren en we staan aan de vooravond van een technologische sprong voorwaarts in het efficiënter inrichten van de poortwachtersfunctie.

De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op dat het zelfs voor de grootste experts lastig is om een goed overzicht te bewaren. Om de sector daarbij te ondersteunen, lanceert Banken.nl nu een speciale AML-pagina.

“Vanuit de markt zien we een behoefte aan een platform dat relevant AML-gerelateerd nieuws op één centrale plek samenvoegt”, legt Banken.nl-oprichter Ernst Beskers uit. “Precies dat doen we met de AML/KYC themapagina. Denk aan nieuws en ontwikkelingen, benoemingen, innovaties, visies en beleidswijzigingen.”

Banken.nl lanceert AML Themapagina

Experts

Naast het samenvoegen van al het AML-nieuws, krijgen experts uit het veld ook de kans om zich op de themapagina te profileren. Deloitte - als één van de voorlopers op het gebied AML-consultancy gerelateerde diensten - ondersteunt dit initiatief van Banken.nl

Hilko van Rooijen (Director Financial Crime Analytics bij Deloitte) erkent dat er rond de witwasbestrijding veel beweging is. “Het speelveld is groter geworden, er zijn publieke discussies over de uitgangspunten, en er wordt hard gewerkt aan verbetering van de effectiviteit.”

“Het is mooi dat Banken.nl het initiatief neemt om een online plek te creëren, waar geïnteresseerden die beweging inhoudelijk kunnen gaan volgen”, aldus van Rooijen.

Overigens is AML slechts één van de onderwerpen die Banken.nl middels een themapagina uitlicht. Ook andere essentiële deelgebieden zoals sustainable finance en de hypotheekmarkt zullen via een overkoepelende pagina onder de loep worden gebracht.