Pascal de Lange: van junior tot expert in KYC-analyses

15 april 2024 Banken.nl 4 min. leestijd

De financiële dienstverlening is een dynamisch werkveld. Pascal de Lange is een jonge, ambitieuze consultant bij TriFinance, die precies weet hoe zij zich moet bewegen in deze omgeving. Hij ontwikkelde zich in nog geen jaar tijd van onervaren in de wereld van finance tot zelfstandig KYC-analist.

De Lange begon zijn avontuur in een uniek campusprogramma, waar hij in een team van juniors werd ondergedompeld in de KYC-analyses voor natuurlijke personen. Zijn doel? Zelfstandig analist worden binnen enkele maanden. "Deze ervaring bood mij de kans om snel te leren en direct impact te maken", deelt De Lange enthousiast.

In deze rol werd De Lange geconfronteerd met de dringende behoefte van de grootbank om de capaciteit van hun Sanctions-afdeling op te schalen. De schaarste aan kennis in de markt maakte dit tot een uitdagende opdracht. De Lange en zijn team werden opgeleid tot sanctie-experts, waarbij ze binnen een relatief nieuwe afdeling van de bank werden blootgesteld aan continue veranderingen in zowel wet- en regelgeving als processen.

Pascal de Jonge, Project Consultant, TriFinance

Pascal de Jonge is Project Consultant bij TriFinance

Diepgaande specialisatie

Wat De Langes ervaring uniek maakt, is zijn vermogen om buiten de gebaande paden te denken. Hij merkte op hoe de registratie van bepaalde KPI's handmatig werd bijgehouden en initieerde een project om dit proces te optimaliseren en automatiseren.

"Het was geweldig om te zien hoe mijn idee werd omarmd door mijn teamleider en dit afdelingsbreed werd geïmplementeerd, waardoor de voortgang van alle analisten inzichtelijk werd voor hoger management", reflecteert de consultant.

Tijdens zijn opdracht ontwikkelde De Lange zich tot een specialist in sanctiewet- en regelgeving. Deze regelgeving is erg diepgaand, specifiek en in continue verandering. Hierdoor was het van belang om over voldoende juridische vaardigheden te beschikken om de complexe teksten te begrijpen uit de Sanctiewet en OFAC-, OFSI- en EU-regelgeving. Daarnaast stelde De Lange zijn analytische vaardigheden hem in staat om complexe cijferanalyses uit te voeren en ongebruikelijke transactiepatronen te herkennen.

Zijn expertise kwam vooral tot uiting toen hij zich verdiepte in de meer complexe dossiers waarbij sprake was van een sanctierisico. De Lange was de eerste van de campuscollega’s in zijn team die accreditaties behaalde, waardoor hij meer verantwoordelijkheid kreeg voor de inhoudelijke kwaliteit van zijn dossiers en autonomie kreeg over zijn productie.

"Het was geweldig om te zien hoe mijn idee werd omarmd door mijn teamleider en dit afdelingsbreed werd geïmplementeerd, waardoor de voortgang van alle analisten inzichtelijk werd voor hoger management."

Daarnaast werd zijn leidende en coachende rol binnen het team groter. "Deze verantwoordelijkheid bracht een nieuwe dimensie aan mijn rol en stelde me in staat om mijn vaardigheden verder aan te scherpen", legt De Lange uit.

Terugkijkend op deze intensieve ervaring, ziet de TriFinance-consultant dit als een waardevolle stap in zijn carrière. Niet alleen heeft hij belangrijke inzichten in de complexiteit van de finance sector opgedaan, maar hij heeft ook zijn horizon verbreed met betrekking tot compliance, data-analyse en procesoptimalisatie.

"Deze opdracht heeft me niet alleen voorbereid op mijn toekomst in de financiële wereld, maar heeft me ook de kans gegeven om bij te dragen aan belangrijke veranderingsprocessen", concludeert De Lange.

Deze reis van De Lange illustreert de potentie van jonge professionals om snel te groeien en wezenlijke bijdragen te leveren binnen de financiële sector. Zijn verhaal benadrukt het belang van initiatief, aanpassingsvermogen en een leergierige houding in de voortdurende strijd tegen financiële misdrijven.