Rabobank is voorbereid op negatieve spaarrente

18 maart 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

De computersystemen van Rabobank worden aangepast om ook een negatieve spaarrente te kunnen gaan rekenen. In plaats van rente te ontvangen over spaargeld, houdt Rabobank de mogelijkheid open, dat consumenten rente zouden moeten betalen over hun spaargeld.

Voorbereid op uitzonderlijke situatie

Een woordvoerder van Rabobank bevestigt tegenover RTL Z, dat de bank werkt aan het in gereedheid brengen van de ict-systemen voor het mogelijk in rekening brengen van negatieve rente. Het gaat echter om technische aanpassingen. Plannen om de spaarrente voor particulieren onder nul te laten zakken zijn er momenteel nog niet. Zo laat een woordvoerder van de bank weten. “Uiteraard is er sprake van een uitzonderlijke en onvoorspelbare situatie, waarbij je als bank in ieder geval voorbereid moet zijn”, zegt een woordvoerder van de bank. De kans dat daadwerkelijk de spaarrente negatief wordt voor consumenten acht Rabobank vooralsnog verwaarloosbaar.

Rabobank - Negatieve spaarrente

Aanpassing ingegeven door zakelijke klanten en financiële instellingen

De technische aanpassing bleek echter nodig omdat zakelijke klanten en financiële instellingen, die voor korte tijd grote sommen geld bij de bank willen stallen, al te maken kunnen krijgen met negatieve rente. “Om dit te kunnen faciliteren hebben we onze systemen aangepast. In de oude systemen is immers nooit rekening gehouden met de mogelijkheid van een negatieve rente”, aldus de woordvoerder van de bank tegenover RTL Z. Als vervolg hierop werkt de bank nu ook actief aan de mogelijkheid consumenten een negatieve rente in rekening te kunnen brengen. “We zijn sinds een paar jaar bezig om in fases onze betaalinfrastructuur te verbeteren en aan te passen. Om zo onder andere de groei van virtualisering (zoals mobiel bankieren) beter te kunnen ondersteunen en continuïteit te waarborgen. Nu we onze systemen sowieso aan het aanpassen zijn, is er besloten om dan ook de mogelijkheid van negatieve rente mee te nemen in deze vernieuwing”, aldus een woordvoerder van Rabobank.

Dalende spaarrentes door goedkope geldmarkt

De afgelopen jaren is de spaarrente steeds verder gedaald. Omdat Rabobank al enige tijd een lagere rentemarge heeft dan ING en ABN AMRO, maakte bank, vorige week als eerste grootbank bekend, de spaarrente te verlagen tot onder de 1%. Vanaf 19 maart krijgen klanten met een vrij opneembare internetspaarrekening bij Rabobank nog maar 0,9% rente. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente die banken moeten betalen verlaagd, nu tot het lage niveau van 0,05%. Daardoor is het voor banken steeds goedkoper geworden om aan geld te komen. Spaargeld waarover rente wordt betaald, is dan ook nauwelijks rendabel voor een bank.