ABN AMRO en Mastercard starten vandaag test SelfiePay

19 augustus 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Vandaag start in Nederland een proef van ABN AMRO en Mastercard waarbij klanten online kunnen betalen met een selfie of vingerafdruk. Gebruikers gaan zich voor online betalingen identificeren met hun gezicht of vingerafdruk. Nederland is het eerste land waar betalen met gezichtsscan wordt getest. Dat maakte International Card Services (ICS), beheerder van Mastercard, maar ook van Visa bekend.

Proef met 750 creditcard bezitters

Maximaal 750 bezitters van een ABN AMRO creditcard kunnen zich aanmelden voor de test die tot 30 november loopt. De deelnemers aan de test kunnen dan de komende maanden zonder pincodes, wachtwoorden en bevestigingscodes hun online aankopen betalen. De ABN AMRO creditcardhouders die mee willen doen, hebben daarvoor wel een iPhone of Android toestel nodig. De deelnemers kunnen de Identity Check App downloaden in de Apple Store (iOS) of voor Android-gebruikers via Google Play. Na registratie wordt een e-mail toegestuurd met een unieke code. De gebruiker kan hiermee de app activeren voor online betalingen.

ABN AMRO en Mastercard starten vandaag test SelfiePay

Online betalingen simpeler en veiliger maken

‘’Biometrische technologie is nu zover ontwikkeld, dat we het kunnen gebruiken om ook online betalingen simpeler en veiliger te maken. Deze proef gaat hiervoor het bewijs leveren. En wat is er nu makkelijker - en leuker – dan betalen met je eigen selfie of vingerafdruk’’, aldus Arjan Bol, Country Manager MasterCard Nederland. De nieuwe verificatiemethode komt naast de bestaande methoden, zoals wachtwoorden en vingerafdrukscanners. Met name voor de gebruikers van een wachtwoord zal het betalen met een selfie gemakkelijker en veiliger worden.

Wachtwoorden verdwijnen langzaamaan

‘’Wachtwoorden zullen daarom ook langzaamaan verdwijnen en plaatsmaken voor mogelijk gebruiksvriendelijk alternatief als biometrische identificatie’’, aldus Andre IJbema, Manager Risk Management ICS. Wanneer gebruikers zich voor SelfiePay aanmelden, zal het volgens ICS van het toestel van de deelnemer afhangen welke verificatiemethode bij een betaling gebruikt wordt. Indien de deelnemer een toestel met vingerafdrukscanner  heeft, dan heeft die methode de voorkeur. Als dat niet het geval is, dan wordt gebruik gemaakt van een gezichtsscan.

Opstap naar meer mogelijkheden

De nieuwe methode is geen walletoplossing. Gebruikers dienen voor betalingen nog altijd een creditcardnummer in te vullen. Alleen ter identificatie kan een selfie worden gemaakt. De eigenlijke identificatie vindt plaats met behulp van de MasterCard SecureCode. Het creditcard bedrijf wil uiteindelijk nog meer mogelijkheden aanbieden, zoals stemherkenning en wil de methode SelfiePay ook nog in meerdere landen testen. MasterCard weet nog niet wanneer de technologie voor alle consumenten beschikbaar komt.

Niet helemaal de eerste

Ook Jack Ma, de topman van de Chinese online shop Alibaba kondige eerder dit jaar de betaalmethode ‘Smile to Pay’ aan, waarmee consumenten kunnen betalen via een scan van hun gezicht.