ABN AMRO betaalt pinomzet in weekend vooruit

04 juli 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vanaf afgelopen weekend ontvangen de ruim 40.000 winkeliers met een pincontract bij ABN AMRO uur ook hun pinomzet in het weekend binnen 24. Voorheen ontvingen zij dit pas op maandag, doordat het Europese Betalingsverkeersysteem niet beschikbaar is in het weekend. ABN AMRO gaat voortaan de omzet voorschieten.

Pinbetalingen maken een steeds belangrijker onderdeel uit van het Nederlandse retailbetaalverkeer. In 2015 vonden er voor het eerst meer pinbetalingen in winkels plaats dan betalingen met contant geld. Een belangrijke bijdrage aan deze trend is de snelle groei van contactloos betalen in Nederland – nergens in Europa groeit de nieuwe betaalmethode harder dan in ons land.

“Door pinbetalingen ook in het weekend en op feestdagen bij te schrijven, vullen we een langgekoesterde wens in van veel zakelijke klanten”, zegt Roelien Ritsema van Eck, directeur Betalen bij ABN AMRO. “Nu krijgen onze klanten eerder inzicht in en de beschikking over hun pinomzet. Dus niet meer wachten op de eerstvolgende werkdag, maar gewoon binnen 24 uur. Een groot voordeel voor zowel kleine ondernemers als grootzakelijke klanten.”

Vanaf 1 juli hebben ondernemers met een pincontract bij ABN AMRO hun pinomzet binnen 24 uur op hun rekening bijgeschreven gekregen, in plaats van op de volgende werkdag – vaak maandag. Ook voor feestdagen geldt vanaf afgelopen vrijdag dat de pinbetalingen binnen 24 uur zullen worden bijgeschreven.

De pinbetalingen en verrekening tussen banken in Nederland worden uitgevoerd via het Europese Betalingsverkeersysteem – dat niet beschikbaar is in het weekend of op feestdagen. Daardoor beschikt ABN AMRO zelf nog niet over het geld dat de ondernemers aan pinomzet zouden moeten ontvangen op het moment van overschrijven. Dat de bank de pinomzet vanaf afgelopen vrijdag nu toch binnen 24 uur bijschrijft komt doordat de bank ervoor heeft gekozen om dit bedrag vooruit te betalen uit eigen kas. “Voor de ondernemers zijn er natuurlijk geen extra kosten verbonden aan bijschrijvingen in het weekend en op feestdagen”, aldus de bank in het begeleidende persbericht.