Tijdelijke klantenstop ING in Italië wegens betrokkenheid bij witwassen
ING mag van de Italiaanse centrale bank tijdelijk geen nieuwe klanten aannemen omdat ze te weinig zouden hebben gedaan tegen het witwassen van geld. De centrale bank kwam tot die conclusies tijdens onderzoeken in de periode tussen oktober 2018 en januari 2019. ING bracht het nieuws zelf naar buiten middels een persbericht. De klantenstop duurt in elk geval zolang als ING in gesprek is met de toezichthouder over te nemen maatregelen.
Grote banken blijven problemen ondervinden in de strijd tegen witwassen. Nog steeds weten criminelen jaarlijks vele miljarden wit te wassen. Soms zijn ze banken te slim af, soms is er een tekort aan gekwalificeerd personeel op CDD-afdelingen (customer due diligence). En soms zet een bank - volgens klokkenluiders - zelf de deuren open door detectiesystemen tijdelijk uit te schakelen.
Een bank die actief is in Italië zal de omvangrijke schaduweconomie mee moeten nemen in zijn risicomodellen. Volgens Banca d’Italia heeft ING dat onvoldoende gedaan. ING is inmiddels volop in gesprek met de toezichthouder over te nemen maatregelen. In elk geval tot dat moment is het ING in Italië niet toegestaan nieuwe klanten aan te nemen. Zowel ING als de toezichthouder geven aan dat de dienstverlening richting bestaande klanten er niet onder zal lijden.
Omvangrijke schaduweconomie
Het zal weinigen verrassen dat het zwarte circuit in de Italiaanse economie omvangrijk is. Natuurlijk is het nooit helemaal nauwkeurig vast te stellen, maar schattingen van instanties die er verstand van hebben gaan uit van tussen de 20% en 30% van het bbp, vergelijkbaar met andere Zuid-Europese landen. Ter vergelijking, in Nederland ligt dat percentage richting de 10%. Voor de wet heeft het witwassen van geld betrekking op al het illegaal verkregen geld, i.e. geld waarover geen belasting wordt afgedragen. Moreel gezien zit er natuurlijk nog wel wat verschil tussen grote sommen drugsgeld of iemand die zo nu en dan zwart ergens een badkamertje tegelt.
Lees ook:
Klaas Knot (DNB): strijd tegen witwassen moet prevaleren boven meer winst