ABN AMRO lanceert 'instant payment' voor flexwerkers

29 juni 2021 Banken.nl 1 min. leestijd

ABN AMRO brengt een nieuwe dienst op de markt waarmee flexwerkers  “gemakkelijk en snel” zélf hun diensten kunnen laten uitbetalen. De bank start – na een succesvolle eerste pilot – een tweede partnership voor flexwerkers in de ‘gig-economie’ (klusjeseconomie).

De bank schrijft dat vanwege de aanhoudende groei van het aantal flexwerkers, steeds meer een gig-economie ontstaat waarin tijdelijke inhuur de norm is. “Banen maken plaats voor projecten: zelfstandige ondernemers, ofwel gig-werkers, vervangen vaste medewerkers. Denk aan freelance babysitters, uitzendkrachten en pakketkoeriers die op uurbasis een rol vervullen.”

Volgens ABN AMRO wordt dit proces versneld door digitale platforms die vraag en aanbod matchen tegen lage transactiekosten. “De flexwerkers zijn tevreden met deze flexibiliteit in hun werk, maar lopen tegen lange uitbetalingstermijnen aan. Soms kan het weken duren na het afronden van een shift voor zij hun verdiensten ontvangen.”

Eén seconde

De nieuwe tool (‘instant payment) maakt het voor flexwerkers mogelijk om zelf te bepalen wanneer het verdiende bedrag wordt uitbetaald. De bank stelt met zijn dienst de tijd tussen het geleverde werk en uitbetaling daarvan, van een aantal weken naar één seconde te verkorten. “De freelancer heeft hierbij de volledige controle over zijn verdiensten.”

Met het tweede partnership gaat ABN AMRO de samenwerking aan met on-demand pakketbezorgdienst Packaly. De bank legt uit dat de dienst geleidelijk wordt uitgerold in een pilotfase waarbij aangesloten fietskoeriers na de uitgevoerde bezorging niet meer hoeven te wachten op hun inkomsten. De bank verwacht tevens op de korte termijn een derde pilot te starten, waarbij voor het eerst uitzendkrachten gebruik zullen maken van de nieuwe dienst.

Lees ook: ABN AMRO introduceert nieuwe dienst: ‘Snel betaald’